De Paște, buzoienii preferă curcanul. Mieii pleacă la export!

Publicat: 23 apr. 2024, 13:42, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
De Paște, buzoienii preferă curcanul. Mieii pleacă la export!
La Buzău mieii pleacă la export

Peste 45.000 de miei au fost comercializaţi şi exportaţi din Buzău în ţările arabe, cu 7.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuși, la nivelul judeţului au sacrificate mai puţine animale. Asta pentru că românii nu mai apreciază mieii, ci preferă carnea de curcan.

În primăvara anului precedent, la nivelul judeţului au fost sacrificaţi aproximativ 10.000 de miei, faţă de 2.000 înregistraţi de la începutul acestui an, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. Numărul redus de sacrificări este pus pe seama cererii mai mici venite din partea societăţilor comerciale care vând în preajma sărbătorilor pascale carne de miel.

În schimb numărul contractelor pentru export a înregistrat o creştere.

„Până la această dată au plecat către centrele de colectare peste 45.000 de capete, respectiv către ţările arabe, în special Iordania, Qatar, Maroc, Arabia Saudită. Faţă de anul precedent, numărul este mai mare cu 7.000. Pe raza judeţului Buzău au fost sacrificaţi în jur de 2.000 de miei, mai puţini faţă de anul 2023”, a spus, astăzi, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Moca.

Cererea scăzută pentru carnea de miel este explicată de crescătorii de animale şi prin faptul că preţurile sunt mai ridicate în acest an. Mieii sunt mai puțin ceruți, O parte dintre foștii clienţi s-au reorientat, în ultimii ani, spre carnea de curcan.

„Nu prea sunt bani. Preţurile sunt ridicate din pricina furajelor care sunt scumpe, a secetei. Noi am vândut kilogramul de carne de miel în viu cu 23 de lei, iar tăiat am observat că se vinde cu 50 de lei. În contextul ăsta, crescătorii preferă să îi dea la export, se vând şi din timp. Sunt mulţi, în special vârstnici care cumpără la kilogram, nu mai cumpără miel întreg. Cine mă mai întreabă, vor curcani de Paşte, nu vor miel. Gusturile românilor s-au schimbat. Dacă animalele nu se vor mai vinde către ţările arabe, o să scadă şi efectivul de oi, ca şi cel de vaci”, a spus un crescător de animale.

DSVSA Buzău a anunţat ridicarea restricţiilor privind mişcarea porcinelor şi a celorlalte specii de animale, după ce, pe parcursul lunii martie, au fost impuse măsuri în urma descoperirii unui focar de pestă porcină africană la nivelul unei exploataţii nonprofesionale.

„Ultimul focar de PPA a fost declarat la jumătatea lunii trecute pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Zărneşti, fiind afectată o suină, focarul fiind ulterior închis. În primele 7 zile de la declararea focarului, nicio altă specie nu s-a putut mişca. La momentul de faţă nu mai este în vigoare nicio restricţie, singura excepţie fiind la porc de a se mişca între exploataţiile nonprofesionale, conform regulamentului în vigoare. Pentru miei nu există nicio restricţie, se pot comercializa pe întreg teritoriul judeţului Buzău”, a anunţat reprezentantul DSVSA.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA va demara controale tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure şi a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare. Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul.