Debenhams închide ultimele 28 de magazine. Compania a intrat în faliment din cauza comerțului online și a pandemiei

Publicat: 17 mai 2021, 15:45, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Debenhams închide ultimele 28 de magazine. Compania a intrat în faliment din cauza comerțului online și a pandemiei

Britanicii de la Debenhams, intrați în faliment cuun an în urmă, au închis ultimele 28 de magazine. Compania a fost afectată masiv de restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 și de expansiunea comerțului online. Astfel, la 243 de ani de la apariție, brandul dispare de pe piață.

Peste 12.000 de angajați au fost concediați. Retailerul s-a retras din România, în 2017, unde și-a păstrat unii furnizori.

În 1778 , William Clark a înființat un magazin în vestul Londrei, unde vândea țesături, bonete, mănuși și umbrele de soare. Numele actual există, însă, din 1813, când William Debenham a investit în companie, care a devenit Clark & Debenham. În anii 1950 a devenit unul dintre cele mai mari magazine universale din Marea Britanie, cu 110 magazine.

În primăvara anului trecut, cu datorii de 600 de milioane de lire sterline, Debenhams a intrat în faliment și administrare specială. Deși s-a straduit să identifice un cumpărător, tentativa a fost ratată în decembrie anul trecut.

Totuși, la începutul acestui an, conform Profit.ro, retailerul online de fashion Boohoo a semnat un acord privind achiziția mărcilor și site-urilor web operate sub umbrela Debenhams, într-o tranzacție de 55 milioane de lire sterline, care nu a inclus și cele peste 100 de magazine fizice ale Debenhams.

Compania a fost preluată de un grup de bancheri, între care fondurile americane de hedging Silver Point și GoldenTree, după intrarea sub administrare specială. În perioada respectivă, compania a renunțat la magazinele nerentabile și a renegociat chiriile. Comerțul a fost, însă, afectat de pandemia de coronavirus, numeroase magazine încercând să treacă la vânzări online în perioada în care au fost închise. A fost însă insuficient pentru a acoperi căderea de vânzări.