Decizie-bombă a ICC: se cer mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas

Publicat: 20 mai 2024, 15:42, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Decizie-bombă a ICC: se cer mandate de arestare pentru Netanyahu și liderii Hamas
Foto: ICC

Curtea Penală Internațională (ICC) solicită mandate internaționale de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu și a liderului Hamas.

După investigații, Curtea Penală Internațională (ICC) a concluzionat că atât prim-ministrul Netanyahu, cât și ministrul Apărării Gallant s-au făcut vinovați de crime grave în timpul războiului din Fâșia Gaza. Prin urmare, se solicită arestarea celor doi.

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și împotriva liderului organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza, Jihia al-Sinwar. Acest lucru a fost anunțat de Curtea de la Haga. Procurorul șef urmărește crimele din timpul războiului din Gaza.

„Pe baza probelor colectate și examinate, există „motive suficiente să credem că premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Joav Gallant poartă răspundere penală pentru crimele de război și crimele împotriva umanității”, a spus procurorul șef de la Haga.

Același lucru este valabil și pentru cei trei lideri Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri și Ismail Haniyeh pentru atacul asupra kibbutz-urilor israeliene și a participanților la Festivalul din 7 octombrie 2023, în care au fost ucise peste 1.200 de persoane și aproximativ 240 de personae au fost răpite și duse în Gaza.

Netanyahu și Gallant au fost acuzați în mod specific de: înfometarea civililor ca metodă de război, cauzarea în mod intenționat de mari suferințe sau vătămări grave ale corpului sau a sănătății sau tratament inuman și atacuri intenționate asupra populației civile.

Liderii Hamas se fac vinovați, printre altele, de următoarele crime: exterminarea, ca metodă de război, crime de război, luarea de ostatici, și violul și alte acte de violență sexuală ca crime împotriva umanității și, de asemenea, ca crime de război legate de captivitate.

Cererea ICC survine într-un context deosebit de complicat, care a divizat lumea.

Luna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a criticat preventiv ceea ce unele rapoarte sugerau că ar fi mandate de arestare iminente care urmează să fie emise de Curtea Penală Internațională (ICC) pentru liderii Israelului și Hamas. Și în culise, 12 senatori republicani americani au amenințat că vor „ținti” procurorul ICC și personalul său cu „sancțiuni severe” și interdicții de călătorie.

În zilele de după, instanța a respins încercările de a „împiedica, intimida sau influența în mod necorespunzător”, dar în rest a rămas tăcută. Cu toate acestea, era evident că va acționa în curând.

Ostilitatea oficialilor israelieni nu este deloc surprinzătoare. Având în vedere stigmatizarea suplimentară pe care orice acuzație ICC ar atașa-o unui guvern deja afectat de acuzațiile de genocid făcute în fața Curții Internaționale de Justiție, ar fi un șoc dacă nu ar răspunde cu furie. Într-adevăr, Israelul a refuzat în mod constant anchetatorilor ICC accesul în Gaza sau în zonele din Cisiordania din 2021.

Cu toate acestea, mai important decât reacția Israelului este ceea ce spun și fac susținătorii americani și europeni ai țării. Aceasta este ceea ce vor examina cei preocupați de „standardele duble” în lumea politicii internaționale și a dreptului.

Chiar anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, membrii Congresului SUA și administrația președintelui american Joe Biden au aplaudat când ICC a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin pentru crime de război. Senatorul republican Lindsey Graham a numit rechizitoriul „un pas uriaș în direcția corectă pentru comunitatea internațională”, în timp ce Biden a spus că mandatul pentru Putin este „justificat”. Și într-o schimbare remarcabilă de la antagonismul anterior față de ICC, la sfârșitul anului 2022, Congresul a adoptat o legislație care le permite oficialilor ICC să desfășoare „activități de investigație” în SUA „în legătură” cu Ucraina, chiar dacă Rusia – ca Israel și SUA – nu este un stat parte la tribunal.

 

Dar acum, în timp ce instanța se pregătește să emită mandate atât pentru liderii Israelului, cât și ai Hamas, Casa Albă a declarat că „ICC nu are jurisdicție în această situație și nu sprijinim ancheta sa”. Președintele Camerei, Mike Johnson, a mers și mai departe, cerând administrației Biden „să ceară imediat și fără echivoc ca ICC să se autorecuze”.