Delicii de sezon care ne fac rău dacă abuzăm: Afumături + Alcool

Slănină afumată, cașcaval afumat, pește afumat…. Dar afumăturile măresc riscul de cancer, mai ales dacă le consumăm zilnic, avertizează nutriționiștii. Și afumăturile devin și mai periculose în combinație cu alcoolul.  

”Şi dacă e natural fumul şi dacă nu, în principiu ar trebui evitat!”, recomandă medicul oncolog Bogdan Georgescu, citat de DcNews

 Specialistul oferă și un exemplu: ”Ţara care are cea mai mare incidenţă a cancerului gastric din lume este Japonia. Are şi cea mai mare mortalitate, morbiditate pe cancer gastric. Din cauza peştelui afumat! Este demonstrat matematic că consumul excesiv de alimente care au trecut prin acest proces de conservare are efect teratogen direct asupra mucoasei gastrice”. 

Nutriționiștii atrag atenția că ”afumăturile” conțin multă sare și hidrocarburi aromatice (gudroane) cu potențial cancerigen.

Dar tot ei subliniază că aceste alimente măresc riscul de cancer digestiv și este mai vizibil la persoanele care mânâncă în mod constant ”afumături”.

Specialiștii spun că, atunci când este o cantitate mică din aceste substanțe toxice, organismul nostru este capabil să se projeteze. Dar trebuie să reținem că alcoolul favorizează absorbția mai rapidă a acestor substanțe.

Evident, aceste alimente ar trebui să lipsească din meniul copiilor, al persoanelor cu probleme hepato-biliare, hipertensive.

Citește și Dr. Doru Negru: Crăciunul e sărbătoarea sufletului, nu a burții

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...