Demisii în bloc la DNA Constanța, în urma numirii contestate a unui nou șef

Publicat: 28 feb. 2024, 11:23, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Demisii în bloc la DNA Constanța, în urma numirii contestate a unui nou șef
Bilanț DNA 2023

Procurorii constănțeni părăsesc instituția în semn de protest față de delegarea lui Mihai Stanciu la conducerea serviciului teritorial.

Într-un act de contestare față de decizia procurorului-șef Marius Voineag de a-l delega la conducerea Serviciului Teritorial Constanța pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța, cinci procurori din șapte au demisionat în bloc din cadrul DNA Constanța. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de procesul de numire și au solicitat încetarea activității începând cu data de 7 mai 2024.

Noul șef al DNA Constanța, Mihai Stanciu, a confirmat informația și a declarat că „respectă decizia colegilor săi”. Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a mulțumit procurorilor pentru întreaga lor activitate, dar decizia lor a lăsat instituția cu un deficit semnificativ de personal.

Printre cei care și-au depus demisiile se numără procurorii Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, Constantin Conortos și Dan Haralambie, în timp ce procurorul Sorin Constantinescu și-a depus cererea de pensionare. Serviciul teritorial rămâne acum cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și procurorul judiciar Nadia Zlate, alături de grefieri și polițiști judiciari.

Surse judiciare indică faptul că procurorii demisionați ar putea găsi noi poziții în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care se confruntă cu un deficit de personal. Demisiile survin după ce procurorii au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la lipsa lor de consultare și prioritate în desemnarea conducerii DNA Constanța, marcând astfel un protest împotriva procesului de numire.

Această decizie a procurorilor vine în contextul altor schimbări controversate efectuate de Marius Voineag la conducerea altor structuri din cadrul DNA, generând îngrijorări cu privire la independența și transparența instituției.