Deocamdată, la Vatican a ieșit fum roz (Video)

Publicat: 08 mai 2025, 14:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Religie , ? cititori
Deocamdată, la Vatican a ieșit fum roz (Video)
Foto: captură video Euronews

Mulțimea strânsă la Vatican, care urmărea coșul de pe Capela Sixtină, a avut parte de o surpriză. Un nor de fum s-a ridicat pe cer. Doar că nu era nici alb, nici negru, ci un fum roz, care venea de pe un deal din apropiere.

Un grup de femei, membre ale mișcării The Women’s Ordination Conference a organizat un protest la Vatican, chiar la începutul conclavului pentru alegerea noului Papă. Un nor de fum roz a fost modul în care activistele și-au transmis mesajul.

În timp ce lumea poate că aşteaptă fum alb sau negru, fumul nostru roz este un semnal care arată că femeile ar trebui să fie incluse în toate aspectele Bisericii Catolice”, a declarat directoarea mişcării, Kate McElwee.

Începând din 1918, dreptul Bisericii Catolice prevede că doar preoţi catolici pot să fie cardinali, adică bărbaţi. Prezenţa oricărei femei cardinal în Conclav ar fi posibilă doar printr-o modificare profundă a dreptului canonic.

Activistele au aprins mai multe petarde fumigene roz pe un deal din apropierea Vaticanului. Fumul a fost vizibil de la o distanță considerabilă.

Femeile vor un rol mai însemnat în Biserica Catolică

Le spunem cardinalilor că nu pot ignora în continuare 50% din populația catolică, nu pot intra într-o cameră încuiată și discuta despre viitorul Bisericii fără jumătate din Biserică”, a spus Miriam Duignan, de la Institutul Wijngaards din Cambridge, participantă la protest.

Indiferent pe cine aleg trebuie să fie suficient de curajos pentru a aborda în mod corespunzător problema incluziunii femeilor, pentru că până acum nu a fost făcută, nici măcar de Papa Francisc”, a mai spus Duignan,

Duignan a fost reținută pentru scurt timp în 2011, după ce a încercat să intre în Vatican pentru a depune o petiție în sprijinul unui preot care susține cauza activiștilor.

În biserica globală, în ansamblu, femeile au început să ocupe unele roluri laice de conducere, un proces care s-a accelerat puțin sub papalitatea Papei Francisc.

Dar chiar și cele care au studiat teologia și slujirea bisericească sunt excluse din preoție, iar doar preoții dețin cele mai înalte roluri de conducere.

Da, Papa Francisc a ridicat și promovat câteva femei în roluri de responsabilitate, dar acestea au întotdeauna un statut și o autoritate inferioare unui bărbat”, a spus Duignan.

Activista franceză Gabrielle Fidelin consideră „un păcat și un scandal faptul că femeile sunt ținute departe de preoție și de conclav”.