Studiu: Depresia, anxietatea și insomnia, efecte ale pacienților vindecați de Covid-19

Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Oxford arată că unii pacienții care s-au vindecat de coronavirus se confruntă cu o tulburare psihică.

1 din 5 pacienți vindecați, diagnosticați ulterior cu o tulburare psihică

Conform studiului citat de The Guardian, unul din cinci pacienți este ulterior diagnosticat cu tulburări psihice precum depresia, anxietatea sau insomnia. Studiul arată că diagnosticul este pus în decurs de trei luni de la testul pozitiv pentru Covid-19.

Pacienții co boli mintale riscă să fie diagnosticați cu Covid-19

Studiul mai arată că persoanele care au o boală mintală prezintă un risc mai mare cu 65% să fie diagnosticaţi cu Covid-19, față de cei care nu au un asemenea diagnostic.

„Această descoperire a fost neaşteptată şi necesită investigaţie. Între timp, existenţa unei tulburări psihice ar trebui adăugată pe lista factorilor de risc pentru Covid-19”, a spus dr. Max Taquet, unul dintre autorii cercetării.

Tulburările psihice, direct asociate cu Covid-19?

Analiza a fost făcută pe baza a aproximativ 70 de milioane de date medicale din SUA și a mai mult de 62.000 de cazuri de Covid-19 care nu au necesitate internare sau vizite medicale de urgenţă.

Incidenţa oricărui diagnostic de boală mintală în 14 până la 90 de zile după diagnosticul de Covid-19 a fost de 18,1%.

Cercetătorii au comparat datele cu alte şase boli pe parcursul aceleiaşi perioade.

Încă nu este clar dacă riscul crescut de a contacta Covid-19 este asociat cu tulburările psihice

„În trei luni de la diagnosticarea cu Covid-19, 5,8% dintre pacienţi au primit primul diagnostic de boală psihică, comparativ cu 2,5% – 3,4% dintre pacienţii cu alte diagnostice din lista celor cu care s-a făcut comparaţia”, potrivit lucrării publicate în Lancet Psychiatry.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, a spus că „este nevoie de o cercetare mai amplă pentru a stabili dacă un diagnostic cu o tulburare psihică poate fi direct legat de contractarea coronavirusului. Factorii generali care influenţează sănătatea fizică nu au fost incluse în datele analizate, precum fundalul socio-economic şi fumatul”.

Conform specialistului, există posibilitatea ca mediul stresant provocat de pandemie să aibă un rol în rezultatul acestor cifre.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...