Deși e cerere mare de îngrășăminte, nimeni nu vrea să investească în fabrici

Publicat: 23 feb. 2024, 09:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Deși e cerere mare de îngrășăminte, nimeni nu vrea să investească în fabrici

Deși e cerere mare de îngrășăminte agricole în România, pare că nimeni nu vrea să investească în fabrici de fertilizanți. La ora actuală, în țara noastră nu mai produce decât combinatul Azomureș, din Târgul Mureș, dar și acesta lucrează doar la 60% din capacitate. Iar după izbucnirea războiului din Ucraina, prețul îngrășămintelor a crescut de peste două ori. În același timp, mai multe combinate sunt scoase la vânzare, dar nimeni nu vrea să cumpere!

Trustul INTERAGRO, proprietatea magnatului Ioan Niculae, deținea, între altele, șase combinate pentru producția de îngrășăminte chimice. Odată cu intrarea în faliment a companiei, toate au fost închise. A fost hotărâtă vânzarea lor, pentru a fi plătiți creditorii, dintre care cel mai mare este ANAF.

Dar la licitația organizată săptămâna trecută pentru vânzarea Donau Chem Turnu Măgurele nu s-a înscris niciun doritor. Licitația ar fi trebuit să înceapă de la prețul de 89 milioane lei, adică 18 milioane euro. Un preț bun pentru o asemenea capacitate de producție, aflată în stare de funcționalitate.

Situația s-a repetat două zile mai târziu, la Piatra-Neamț. Niciun ofertant nu s-a înscris la licitația organizată de Sierra Quadrant pentru vânzarea la lichidare, dar ca activ funcțional, al combinatului GA PRO CO Piatra Neamț. Prețul de pornire era încă și mai atractiv ca la Turnu Măgurele, respectiv 14 milioane euro.

După cum a declarat reprezentantul lichidatorului,pe data de 14 martie va fi reluată licitația de la Turnu Măgurele, cu acelați preț de pornire. Pentru Piatra Neamț, creditorii nu au luat încă o hotărâre.

Povestea combinatelor vândute

Alte trei dintre combinatele care au aparținut INTERAGRO au fost preluate, la preț de lichidare, de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Anul trecut, pentru Amurco Bacău, Guțu a plătit 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. În primăvara anului 2021 Guțu preluase combinatul Chemgas din Slobozia pentru 25 de milioane euro.

La momentul preluării Chemgas, Guțu declara că va investi 30 de milioane euro în modernizarea combinatului și că îl va pune în centrul unei dezvoltări a grupului Pambac spre chimie, atât către producție de îngrășăminte, cât și trading. Cu toate acestea, până acum nici unul dintre complexele industriale nu a fost pus în funcțiune. La ora actuală, Nitroporos și Amurco sunt incapacitate, ele nemaiputând produce fertilizatori.

Cine este Eusebiu Guțu

În 2022, producătorul de panificaţie Pambac a înregistrat o cifră de afaceri de peste 314,4 milioane de lei, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior. Profitul net a ajuns la 26,7 milioane de lei. Asta după ce în 2021, profitul net al companiei a înregistrat o creștere cu peste 124%, de la 12,2 milioane de lei în 2020, la peste 27,5 milioane de lei.

Echipa Pambac număra în 2022, 530 de angajaţi. Printre brandurile cunoscute ale producătorului de panificație Pambac se numără: brandul de făină GRANIA, brandul de paste făinoase GATA și brandul de paste făinoase din grâu dur, FLAVORA.

Piața gazului sperie investitorii

Revenind la combinatele de îngrășăminte chimice, pare că principalul motiv pentru care un eventual investitor se ferește să le pună în funcțiune este  situația de pe piața gazului. Pentru astfel de capacități, gazul reprezintă nu numai combustibilul, dar și materie primă.

Când funcționau la capacitate maximă, cele șase fabrici de fertilizanți ale INTERAGRO consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România.

O particularitate a combinatelor chimice este că ele nu pot fi oprite și pornite imediat la capacitate, pentru că există risc de explozii. Și pornirea, și oprirea se fac treptat. Ca urmare, consumul de gaz există și înainte, și după oprirea producției.

INTERAGRO – mărirea și căderea unui imperiu

Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind Casa de Insolvență Transilvania.

Businessul a fost înfiinţat în 1994 de către omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil.

Parte din aceste terenuri au fost vândute deja către alți investitori, unul dintre ei fiind Tinmar Ind, deținută de Augustin Oancea.

În afară de acestea, mai deținea o rafinărie, precum și pachetul majoritar de acțiuni al ASIROM S.A.

Începutul falimentului s-a conturat în momentul în care patronul Ioan Niculae a început să aibă probleme cu Justiția, ajungând să primească și două condamnări la închisoare.