Detașări de peste zece ani din comune la Ministerul Afacerilor Externe

Publicat: 09 iul. 2025, 13:31, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Detașări de peste zece ani din comune la Ministerul Afacerilor Externe
Foto: realitatea tv

Ministra Oana Țoiu a semnalat existența unor detașări prelungite nejustificat din primării de comune către Ministerul de Externe, promițând reevaluarea acestora și deschiderea unor concursuri pentru atragerea de profesioniști și tineri în diplomație.

Detaşări de la primării, în MAE

Oana Țoiu atrage atenția asupra unor situații neobișnuite în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, unde funcționari din primării de comune sunt detașați de ani de zile, cu prelungiri succesive la fiecare șase luni.

„Avem din mai multe comune persoane detașate cu o detașare prelungită la fiecare șase luni și în unele cazuri deja s-au depășit zece ani în ritmul acesta de prelungirea detașărilor”, a declarat Oana Țoiu la Digi24.

Ea a precizat că aceste situații vor fi reevaluate, în paralel cu lansarea unor concursuri pentru posturi în Ministerul Afacerilor Externe, adresate atât angajaților actuali din centrală, cât și tinerilor interesați de o carieră în diplomație.

„Avem nevoie în echipa Ministerului de Externe de echipe bune și de oameni tineri, alături de cei care sunt deja cu multă experiență în Minister, pentru a putea să ducem România spre o diplomație modernă”, a adăugat Țoiu.

Oficialul a subliniat că ministerul va oferi oportunități reale pentru cei care își doresc o carieră diplomatică autentică, nu una obținută prin portițe administrative.

Controversele legate de numirea Oanei Țoiu la conducerea Ministerului Afacerilor Externe

Numirea Oanei Țoiu în fruntea Ministerului Afacerilor Externe a generat critici publice, unele dintre cele mai vocale venind din partea lui Mihail Neamțu, președinte al Comisiei de Cultură din Parlament. Acesta a susţinut, pentru Ziarul Puterea, că desemnarea Oanei Țoiu este reprezentativă pentru o „epocă post-meritocratică”, în care apartenența la rețele de influență ar conta mai mult decât competența sau experiența reală în domeniul diplomației.

Criticile lui Neamțu au fost declanșate de o postare satirică pe rețelele sociale, însoțită de o imagine generată de inteligența artificială care o parodia pe ministra de Externe. Deși a șters rapid postarea și și-a exprimat regretul, Neamțu a fost vizat de o sesizare oficială din partea USR, care a cerut înlocuirea sa din funcția de conducere în Parlament. El a explicat că postarea nu a avut scop ofensator, ci a fost o formă de ironie menită să atragă atenția asupra lipsei de expertiză a Oanei Țoiu pentru funcția de ministru.

În argumentația sa, Mihail Neamțu a precizat că nu contestă genul sau opțiunile politice ale Oanei Țoiu, ci traseul ei profesional, despre care spune că nu are nicio legătură cu diplomația. A evocat figuri istorice marcante ale diplomației românești, precum Nicolae Titulescu sau Andrei Pleșu, pentru a evidenția decalajul dintre tradiția diplomatică a României și profilul actualului ministru.

El a acuzat USR de dublu standard, arătând că formațiunea promovează discursul meritocratic dar susține oameni fără pregătire specifică în funcții cheie. A mai reproșat partidului că Oana Țoiu nu a fost sancționată pentru declarații politice anterioare, în timp ce lui i se cere demisia pentru o „greșeală minoră”.