Dezastru financiar la „Apele Române”: Peste 60% din venituri se duc pe salarii

Publicat: 22 mart. 2024, 08:30, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Dezastru financiar la „Apele Române”: Peste 60% din venituri se duc pe salarii

Managementul dezastruos în ultimii ani, dar mai ales de când Sorin Lucaci este director general, a ieșit ieri la lumină când Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

Hotărârea de Guvern adoptată, ieri, privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Administraţia Naţională „Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a evidențiat faptul că situația financiară este destul de proastă (vezi documentul în facsimil).

Excedentul care a salvat falimentul

Unul dintre cele mai grave aspecte de ANAR-ul, condusă încă de drumarul Sorin Lucaci, constă în faptul că cheltuielile salariale ale celor circa 10.000 de angajați reprezintă peste 60% din venituri ANAR. La ora actuală, pentru funcționare cât de cât normală, „Apele Române” are nevoie de circa 1,5 miliarde lei, dar încă sunt pe linia de plutire pentru că caseria acesteia a rămas din 2014 și 2015 un excedent de aproximativ 700.000.000 de lei. Potrivit informațiilor furnizate către PUTEREA de către un fost oficial al Mediului, specialist în domeniul apelor, „dacă nu ar fi existat acest excedent, astăzi ANAR era în faliment”. Anul acesta, „Apele Române” are un buget de investiții de circa 1.000.000.000 de lei, dar nu sunt banii ANAR, ci sunt fonduri ale statului român. „Apele Române” doar derulează investițiile.

Semnal de alarmă: Bugetul ANAR este negativ

La ora actuală, bugetul „Apelor Române” este unul negativ pentru simplul fapt că cheltuielile de capital, cum ar fi, de exemplu, echipamentele și utiliajele care vor fi luate de la patronul lui FC Botoșani (https://www.puterea.ro/achizitii-senilate-de-peste-12-000-000-de-euro-cu-dedicatie-de-la-apele-romane-pentru-bosul-de-la-fc-botosani/) sunt acoperite din excedentul rămas din 2014-2015. „Dacă se luau în calcul doar anii 2016-2023, ANAR era pe deficit și nu putea cumpăra niciun echipament sau utilaj, ceea ce ar fi însemnat să dea oameni afară ori să le reducă salariile”, a subliniat oficialul Mediului pentru PUTEREA. Asta înseamnă că situația financiară a „Apelor Române” este destul de tulbure, iar în perioada următoare se anunță valuri mari.