Dezastru managerial la ANPC: O mașină la șase echipe de control

Publicat: 28 oct. 2020, 10:51, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Dezastru managerial la ANPC: O mașină la șase echipe de control

Zilele lui Eduardt Cozminschi la șefia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sunt numărate, iar, potrivit informațiilor noastre, premierul Ludovic Orban a cerut ministrului Economiei, Virgil Popescu, să îi propună un înlocuitor.

Controale din birouri

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că președintele ANPC, botoșăneanul Eduardt Cozminschi (FOTO), promovat și susținut de liderul PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică și de vicepremierul Raluca Turcan, a paralizat activitatea instituției prin amantorismul mangerial și deciziile aberante pe care le-a luat, mai ales după declanșarea epidemiei de corovirus. De câteva luni echipele de control sunt trase pe linie moartă pentru simplul fapt că nu au bani pentru carburanți sau pur și simplu nu sunt lăsate să meargă pe teren.

Astfel, s-a ajuns în situația ca un autoturism să deservească, nici mai mult, nici mai puțin, de șase echipe de control, adică pentru cel puțin 12 inspectori. Poate totuși ANPC va lua un microbuz ca să aibă loc toți care merg în control. Dar, mai grav este faptul că cei din conducerea ANPC în frunte cu Eduardt Cozminschi refuză să facă angajări de personal, deși este aprobare de angajare de noi oameni.

Povara sesizărilor

Sesizările și reclamațiilor consumatorilor au devenit o povară pentru cei din conducerea ANPC. Majoritatea dintre ele sunt uitate prin birouri și doar cele ”unde poate pica ceva” sunt verificate. De asemenea, nu există o evidență clară a sesizărilor cu problematica sesizată, cu termene de soluționare și cu soluțiile propuse.

Chirie da, dotare ba

La capitolul investiții, ANPC este pe zero pentru simplul fapt că nu s-au cerut bani în acest sens. Și drept dovadă larobatoarele Larex sunt pe butuci, adică nu pot fi folosite din lipsă de dotări. În schimb, conducerea ANPC preferă să dea o căruță de bani pentru chiria sediului de la Piața Charles de Gaulle, deși dispune de spații foarte mari în zona centrală a Capitalei și lângă IML.

Deocamdată, primul ministru Ludovic Orban încă mai vrea să știe cât a costat „carantinarea” directorilor ANPC convocați la București, după declanșarea epidemiei de COVID 19, de către Eduardt Cozminschi.

Cozminschi, de ”La căruță”, la ANPC

Trebuie precizat că numirea lui Eduardt Cozminschi la șefia ANPC, la finele anului trecut, i-a surprins până și pe liberalii botoșăneni, întrucât acesta era foarte puțin cunoscut în oraș, și mai deloc în județ. Este știut mai bine doar de către cei care frecventeaza bodega sa, „La căruţă”, de lângă Piața centrală din municipiul Botoșani.

 Însă, ceea ce se știe mai puțin, este faptul că una dintre firmele noului șef al Protecției Consumatorului, Cozminschi Eduardt II, a fost sancționată, în 2011, cu o amendă de 3.000 de lei, de către ITM, pentru muncă fără forme legale, adică făcea angajări la negru.