Diplomație și identitate națională: Un răspuns viguros al premierului Marcel Ciolacu la avertismentul Kremlinului

Publicat: 25 mai 2024, 09:01, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Diplomație și identitate națională: Un răspuns viguros al premierului Marcel Ciolacu la avertismentul Kremlinului
Pas important pentru Centura Verde a Capitalei. Marcel Ciolacu: '75% din cerințe pentru a adera la OCDE țin de mediu'

Suntem într-un moment tensionat al relațiilor dintre România și Rusia. Premierul Marcel Ciolacu nu a ezitat să-și exprime convingerile ferm și clar, chiar și în fața criticilor venite din partea Kremlinului. Declarațiile sale privind identitatea națională și lingvistică din Republica Moldova au generat reacții puternice, dar Ciolacu a răspuns cu hotărâre, subliniind integritatea sa morală și angajamentul față de adevăr. E de văzut aici și un foarte mare risc, în perspectiva confirmării tezelor propagandei rusești.

În cadrul unei declarații susținute la Oțelu Roșu, premierul a respins ferm afirmațiile Ministerului rus de Externe, care l-au acuzat de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova și de provocare. Ciolacu a subliniat că nu va abdica de la adevăr în fața presiunilor externe, afirmând cu tărie: ”Nu o să mint de dragul Rusiei”.

Premierul a contestat ferm existența limbii moldovenești, etichetând-o drept o „invenție” a Rusiei. El a accentuat că atât Ucraina, cât și Republica Moldova recunosc limba română ca fiind singura limbă oficială, respingând astfel influența și presiunea externă.

Ciolacu a argumentat că identitatea națională și lingvistică din Republica Moldova este strâns legată de cea română, subliniind prezența unei comunități majoritare de cetățeni moldoveni de origine română. În același timp, el a adus un exemplu pertinent, menționând existența cetățenilor de etnie maghiară în România, dar a subliniat că aceștia sunt, în continuare, cetățeni români.

Convingerile exprimate de premier au stârnit critici din partea Rusiei, care a catalogat declarațiile sale drept o imixtiune în afacerile Republicii Moldova. Cu toate acestea, Ciolacu a rămas ferm pe poziție, susținând că Maia Sandu reprezintă „singura soluție europeană și democratică pentru Moldova„, iar România este pregătită să ofere sprijin, deoarece în Republica Moldova există români, nu moldoveni.

Reacția hotărâtă a premierului Marcel Ciolacu vine într-un context internațional complex, marcând o poziție clară a României în susținerea valorilor democratice și a integrității teritoriale. Cu toate presiunile și criticile, Ciolacu demonstrează o încredere fermă în adevăr și o determinare de neclintit în apărarea intereselor naționale. Ceea ce este, dincolo de toate speculațiile, demn de salutat.

Așadar:

Răspunsul lui Marcel Ciolacu la avertismentul Kremlinului nu este doar un act de diplomatie, ci și o declarație a angajamentului său față de valorile democratice și integritatea națională. Într-o lume în care presiunile și influențele externe sunt tot mai evidente, determinarea și claritatea sa de exprimare demonstrează că România este hotărâtă să-și apere suveranitatea și să susțină aspirațiile democratice ale poporului moldovean.