Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiș, a fost arestat pentru 30 de zile

Directorul Penitenciarului din Baia Mare care a fost trimis în judecată de DNA, a fost arestat pentru 30 de zile pentru folosirea funcției în scop sexual. De asemenea, Angela Carmen Kozma, ofițer de poliție și psiholog, a primit măsura punerii sub control judiciar, după ce ar fi comis fapta de șantaj sub formă continuată.

Horia Chiș, directorul demis al Penitenciarului din Baia Mare, care a fost trimis în judecată de DNA, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj, toate în formă continuată.

Angela Carmen Kozma, ofițer de poliție la același penitenciar, a primit măsura punerii sub control judiciar după ce ar fi comis fapta de șantaj sub formă continuată.

Luni, 21 noiembrie 2022, împotriva celor doi DNA a pus în mișcare acțiunea penală și a dispus reținerea lor pentru 24 de ore, iar în marți au fost prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

În urma reportajului Recorder, DNA s-a autosesizat

Pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare iese din biroul directorului Horia Chiș, în stare de șoc și cu urme roșii pe gât. Peste câteva minute, este întocmit un raport intern în care medicul instituției descrie semnele unei agresiuni și recomandă o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist atestă negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituții publice are, oficial, o victimă, dar nu și un agresor.

Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize și nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar șeful ei, directorul Horia Chiș.

Femeia susține că atacul violent al șefului nu a apărut din senin și nici nu a fost un caz izolat. Comportamentul abuziv al bărbatului ar fi fost doar punctul culminant al unei perioade pline de hărțuiri pe care angajata ar fi fost nevoită să le îndure la locul de muncă timp de mai bine de un an.

Recorder a intrat în posesia unor înregistrări audio în care, odată întoarsă la serviciu după agresiune, victima este presată să semneze un document prin care ar accepta mușamalizarea incidentului. Pentru a o convinge, directorul Horia Chiș, alături de psihologul instituției, Angela Kozma, apelează la o serie de intimidări și încearcă să o șantajeze emoțional.

Victima este amenințată că, dacă va continua să denunțe abuzul, își va distruge viitorul. Este atenționată că intră într-un război pe care nu-l poate câștiga în fața unui director cu influență în Administrația Națională a Penitenciarelor. I se spune că va distruge liniștea instituției și a colegilor, că nu va fi crezută de nimeni și că e mai înțelept să uite incidentul și să-și vadă de viață. „Pacea e mai înaltă decât dreptatea, este argumentul suprem al directorului Horia Chiș.

Discuțiile poartă amprenta unui proces informal, petrecut într-un birou al penitenciarului, în care victima rămâne singură în încercarea de a-și găsi dreptatea. Este imaginea dezastruoasă a statului român și a instituțiilor sale abuzive, în care principiile sunt inexistente și în care interesul celor puternici este mai presus de orice.

Rechizitoriul procurorilor DNA

,,În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins, în repetate rânduri, unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei.
Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relație extraprofesională cu inculpatul Chiș Horia Ștefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale.
Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului.
Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns-o pe persoana vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului.
Mai mult de atât, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat persoana vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare pentru distrugerea credibilității acesteia”, se arată în comunicatul DNA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

„Sănătate, pace, bucurie și prosperitate”: Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu prilejul...

Premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj cu prilejul intrării în luna postului Ramadan: „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat,...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...