Document confidențial: Vânătoare de oameni din ușă în ușă. Scenariu pentru Afganistan

Publicat: 20 aug. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Document confidențial: Vânătoare de oameni din ușă în ușă. Scenariu pentru Afganistan

Talibanii şi-au intensificat căutarea persoanelor care au lucrat cu forţele americane şi NATO, se menţionează într-un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii insurgenţilor că nu vor încerca să se răzbune pe oponenţii lor.

După cum relatează France Presse, raportul, redactat de către un grup de experţi ONU în evaluarea riscurilor şi consultat de AFP, afirmă că talibanii dispun de ‘liste de priorităţi’ cu persoane pe care vor să le aresteze. Cele mai expuse riscului sunt persoanele care au avut posturi de răspundere în cadrul forţelor armate afgane, în cadrul poliţiei, unităţilor de informaţii, conform acestui document. Datat 18 august, acest raport a fost redactat de Centrul norvegian de analize globale, o organizaţie care furnizează rapoarte serviciilor de informaţii şi agenţiilor ONU

Talibanii au efectuat „vizite ţintite din uşă în uşă” la domiciliile persoanelor pe care vor să le aresteze, precum şi la locuinţele membrilor familiilor acestora, precizează raportul. Conform acestuia, insurgenţii filtrează persoanele care doresc să ajungă pe aeroportul din Kabul şi au instituit puncte de control în marile oraşe, inclusiv în capitală şi la Jalalabad, conform agerpres.ro.

Serviciile de informaţii occidentale, puse în pericol

Ei vizează familiile celor care refuză să se predea şi urmăresc şi pedepsesc familiile acestora potrivit Sharia”, a declarat pentru AFP directorul centrului menționat, Christian Nellemann. „Ne aşteptăm ca persoanele care au lucrat pentru forţele americane şi NATO şi aliaţii lor, precum şi membrii familiilor lor să fie ameninţaţi cu tortura şi executarea”, a adăugat el. „Aceasta va pune şi mai mult în pericol serviciile de informaţii occidentale, reţelele, metodele şi capacitatea lor de a contracara atât talibanii, Statul Islamic, cât şi alte ameninţări teroriste în viitor”, apreciază Christian Nellemann.

Potrivit raportului, insurgenţii „recrutează rapid” noi informatori pentru a colabora cu regimul taliban şi îşi extind listele cu ţinte, contactând moschei şi intermediari. Talibanii au lansat o vastă operaţiune de seducţie mediatică de la revenirea lor la putere duminică, promiţând în special amnistie totală pentru toţi cei care au lucrat pentru guvernul afgan ales.

Dar afganii, în special femeile şi minorităţile religioase, păstrează vie amintirea brutalităţii regimului fundamentalist instituit în perioada când s-a aflat la putere între 1996 şi 2001, când persoane au fost biciuite şi lapidate până la moarte, mai ales în cazuri de adulter, conform AFP.