Doliu în sportul românesc. A murit un fost campion olimpic şi mondial

Publicat: 30 aug. 2022, 18:10, de Vlad Ciotoran, în SPORT , ? cititori
Doliu în sportul românesc. A murit un fost campion olimpic şi mondial

Fostul campion olimpic şi mondial la lupte, Gheorghe Berceanu, a murit, marţi, informează CSA Steaua și Federația Română de Lupte.

Gheorghe Berceanu s-a născut în 1949 și a început să practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova. Primul său antrenor a fost Ilie Marinescu. Ulterior s-a transferat la clubul Steaua Bucuresti unde a fost legitimat până la retragerea din activitatea sportivă.

La Olimpiada de la Munchen ’72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii. Inima ”uriașului” luptător a încetat să mai bată la doar 72 de ani.

Gheorghe Berceanu a fost și va fi un erou al luptelor românești. Supranumit ”Hercule de buzunar”, pentru statura sa (avea doar 1.50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriașe pe saltea.

Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, micul ”uriaș” a fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg! A fost dublu campion mondial în 1969 și 1970 și triplu campion european (1970, 1972, 1973) (….)

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București.

A primit titlul de Spotiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020, a fost inclus în Hall of Fame – ul Federației Internaționale de Lupte.

Un om plin de viață, un caracter puternic, inima uriașului Gheorghe Berceanu a încetat să mai bată azi, 30 august.

Condoleanțe familiei îndoliate! Pentru Steaua, Gheorghe Berceanu va rămâne un erou, un model al sportului românesc. Rezultatele sale vor păstra vie pentru totdeauna imaginea unuia dintre cei mai valoroși luptători ai României”, au anunțat reprezentanții clubului CSA Steaua.

Federaţia Română de Lupte îşi exprimă regretul faţă de pierderea uriaşă a celui care a scris o însemnată parte a istoriei luptelor româneşti. Sincere condoleanţe familiei şi apropiaţilor!”, a notat forul pe Facebook.