Donald Trump a câștigat alegerile republicane din Iowa

Publicat: 17 ian. 2024, 07:04, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Donald Trump a câștigat alegerile republicane din Iowa
foto Mario Tama/Getty Images

Donald Trump a obținut victoria în adunările electorale din Iowa, primul vot în cursa prezidenţială din SUA, consolidându-şi statutul de mare favorit al republicanilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Trump a obținut 51% din voturi și i-a devansat pe rivalii săi Ron DeSantis (21%) și Nikki Haley (20%).

Competiţia din Iowa a fost considerată ca fiind cea mai clară perspectivă de până acum pentru a vedea dacă îşi poate transforma avantajul într-o revenire uimitoare la Casa Albă.

Înaintea votului, Donald Trump a prezis o seară „formidabilă” pentru partizanii săi. Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

Locuitorii din Iowa au intrat în peste 1.600 de secţii de votare din întregul stat, deși afară era o furtună de iarnă care i-a forţat pe candidaţi să anuleze evenimentele în ultimul moment, iar consilierii să se îngrijoreze în legătură cu prezenţa la vot.

Au existat întrebări dacă problemele juridice ale lui Trump, care se confruntă cu mai multe procese civile şi penale în mai multe jurisdicţii, ar fi putut să-i diminueze sprijinul. Într-un final, marile reţele americane au avut nevoie de doar o jumătate de oră de la deschiderea urnelor pentru a se întrevedea ciine este câştigătorul, Donald Trump asigurându-şi aproape trei sferturi din voturile anticipate.

Iowa, primul vot din sezonul primar, este considerat crucial pentru a elimina candidaţii, oferindu-le celor rămaşi în cursă o trambulină pentru a merge mai departe.