Dosarul aderării României, din nou pe masa Consiliului Comisiei Europene

Aderarea României la Schengen va fi, din nou, dezbătut în Consiliul CE. De data aceasta propunerea a venit din partea Spaniei.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că România îşi leagă speranţele de aderare la Spaţiul Schengen de preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua de la Suedia în luna iulie.

„Consiliul JAI se va întruni sub preşedinţia suedeză în luna iunie. Din iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este preluată de către Spania, iar Spania a afirmat, prin ministrul de Interne, şi la Bucureşti pe 30 martie, şi la Viena, în urmă cu câteva zile, că va pune pe agenda preşedinţiei dosarul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Aşadar, neavând niciun semnal din partea Suediei de intenţie de a pune în luna iunie, pe agenda Consiliului JAI, dosarul aderării la Spaţiul Schengen, speranţa noastră se leagă de preşedinţia spaniolă, preşedinţie care şi-a exprimat această dorinţă, a comunicat şi singurului stat care s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen în decembrie, Austriei”, a precizat Bode, după încheierea evenimentului organizat la sediul MAI, prilejuit de dotarea IGSU cu opt autospeciale de stingere cu pulbere, precum şi primirea unei donaţii ce constă în 15 microbuze de transport, prin proiectul finanţat din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie – Misiunea din România, cu sprijinul Statelor Unite ale Americii şi al Republicii Coreea de Sud.

El a adăugat că dosarul de aderare a României va fi pus pe agenda Consiliului JAI, în funcţie de decizia preşedinţiei spaniole.

„Primul Consiliu JAI se pare că va fi pe 28, la sfârşitul lunii septembrie. Preşedinţia spaniolă va hotărî, în funcţie de discuţiile şi concluziile la care va ajunge în abordarea pe care o are cu Austria, ei vor hotărî dacă acest lucru se va întâmpla în septembrie sau în octombrie, noiembrie, decembrie, când vom avea Consiliul JAI – poate să fie şi Consiliul JAI extraordinar. Ce este foarte clar pentru România, acest obiectiv rămâne un obiectiv major, un obiectiv de ţară, iar anul 2023 trebuie să fie anul în care acest dosar se supune votului şi acest proces de aderare a României la Spaţiul Schengen trebuie să se încheie”, a subliniat ministrul.

Bode a mai precizat că pentru România este foarte important să nu mai existe „niciun fel de neclaritate, nelămurire”, din partea vreunui stat membru, altul decât Austria.

„Pentru noi este foarte important să nu mai avem niciun fel de neclaritate, nelămurire din partea vreunui stat membru, altul decât Austria. Vizita, în această săptămână, a ministrului federal de Interne, Gerhard Karner, aici la Bucureşti, se înscrie în aceste demersuri ale României de a explica suplimentar, dacă este nevoie, condiţiile în care România îşi desfăşoară activităţile de protecţie a frontierei externe a Uniunii Europene. Am arătat ce facem în Centrul operaţional de comandă, am arătat ce facem în proiectul pilot la graniţa cu Serbia, am arătat profesionalismul poliţiştilor români şi a structurilor noastre. Cred că această vizită l-a convins pe ministrul Karner, dacă mai era nevoie, că România este pe deplin pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Decizia este una politică, iar responsabilitatea MAI se rezumă la componenta operativă şi la componenta tehnică, iar aceste două componente sunt pe deplin realizate.

Precizările ministrului Afacerilor Interne au survenit unei întrebări pe această temă. 

1 COMENTARIU

 1. Pana la urma suedezii sunt ticalosi pana la capat.Parlamentari romani dementi care s-au grabit sa voteze aderarea acestei tari de drogati la Nato .Bine ca-i tine la usa turcii si ungurii.Astia merita scuipati in ochi.
  Austriecii deja s-au facut de ras cu aberetatiile lor si nu mai au motive sa voteze impotriva.Deja exista iritare la nivelul UE si si-au facut multi dusmani.
  Dupa 2024 vor fi luati luati in suturi din Romania daca mai bat campii in continuare
  Este oricum un dezastru pentru partidul cancelarului austriac nebun si mitoman .
  Acest parlament roman si acest guvern sunt cele mai dezastruoase,tradatoare,demente din toată istoria tarii.
  Prin legi criminale au dus la saracirea accentuata a populației ,cresterea aberanta a preturilor,jaful de 15 miliarde ron pentru pensii speciale,nr mare de bugetari,cresterea salariilor primarilor,parlamentarilor,consilii judetene adica jaf de jaf.
  Mai este un parazit imputit unul Daianu da ala care vine cu apocalipsa de fiecare data si acum bate campii cand ar trebui sa stea ascuns in munti.
  Un securist nenorocit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...