Dosarul polițiștilor din Botoșani se transformă în comedie! Oamenii legii obligați să plătească brânza luată ca șpagă

Publicat: 23 apr. 2024, 22:22, de Filon Stan, în Justitie , ? cititori
Dosarul polițiștilor din Botoșani se transformă în comedie! Oamenii legii obligați să plătească brânza luată ca șpagă
Politisti condamnati sa plateasca branza luata ca spaga

Mega-dosarul de corupție din Poliția Rutieră Botoșani tinde să ia o turnură amuzantă, după ce magistrații au dictat primele condamnări. Cei care și-au aflat acum sentințele sunt patru polițiști și doi civili care și-au recunoscut faptele.

Polițiști condamnați să plătească brânza primită drept șpagă! Se întâmplă chiar în dosarul care promitea să zguduie din temelii Poliția Botoșani. În dosarul de corupție sunt 21 de inculpați, printre care mulți polițiști de la Rutieră, acuzați pentru luare de mită. Sunt și civili în acest dosar, acuzați de dare de mită.

Polițiști condamnați să plătească brânza luată ca șpagă

Ei bine, magistrații au dictat deja primele condamnări în acest dosar. Cei care și-au aflat sentințele sunt patru polițiști și doi civili, care și-au recunoscut faptele în fața instanței. Astfel, ei s-au ales cu condamnări de 2 și 3 ani de închisoare cu suspendare.

Magistrații nu s-au oprit însă aici. Doi dintre oamenii legii au fost condamnați să restituie brânza primită drept șpagă. Vorbim despre 5 kilograme de caș, pe care cei doi polițiști și le-au împărțit frățește, la momentul respectiv.

Ei bine, acum a venit și ”nota de plată”. Magistrații i-au obligat să plătească contravaloarea brânzei, deoarece produsul nu a mai putut fi returnat, fiind consumat. Fie care dintre polițiști trebuie să plătească 2, 5 kilograme de caș, la valoarea din momentul respectiv. Ținând cont de faptul că valoarea de piață era de 30 de lei kilogramul, fiecare polițist trebuie să achite acum câte 75 de lei.

În plus, cei șase condamnați sunt obligați să achite către stat suma de 4700 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 2900 de lei din cursul urmăririi penale, iar 1663 să plătească avocatul numit din oficiu.

Magistrații au dispus față de aceștia pedepse complementare. Inculpații nu mai au voie să fie aleși în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu mai au dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, şi anume aceea de agent de poliţie, pe o durată de 4 ani.

Potrivit DNA, 16 polițiști din cadrul IPJ Botoșani au luat în perioada iunie-noiembrie 2020 șpăgi între 100 lei și 100 de euro de la 56 de șoferi opriți în trafic pentru a nu le sancționa diferite abateri, precum depășirea vitezei legale. Alți 15 inculpați din dosar încă își așteaptă sentințele.