Două subvariante ale Omicron reușesc ”să ocolească” imunitatea dobândită odată cu trecerea prin infecția Covid-19

Un studiu realizat de cercetătorii sud-africani, prezentat de The Jurusalem Post, arată cum pot subvariantele BA.4 și BA.5 ale variantei coronavirusului Omicron să declanșeze un nou val de infecție Covid-19.

Cele două subvariante ale Omicron pot ”ocoli” suficient anticorpii dobândiți printr-o infecție anterioară și astfel să declanșeze un nou val, în schimb sunt mai puțin capabile să se multiplice în sângele persoanelor vaccinate contra Covid-19, au descoperit cercetătorii sud-africani. Ei au examinat subvariantele BA.4 și BA.5, pe care Organizația Monială a Sănătății le-a inclus recent pe lista sa de monitorizare.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 39 de participanți infectați anterior cu varianta Omicron: 15 vaccinați: 8 cu vaccinul Pfizer și 7 cu J&J; iar 24 nevacccinați.

Rezultatele au indicat că persoanele vaccinate au o capacitate de neutralizare de aproximativ cinci ori mai mare și sunt mai bine protejate. În cazul probelor de la persoanele nevaccinate s-a înregistrat o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi, atunci când au fost expuse la subvariantele BA.4 și BA.5, în comparație cu subvarianta inițială BA.1 a Omicron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole