Dr. Emilian Popovici: La orizont, un posibil val 6. Subvarianta BA.2 Omicron pare a fi comparabilă cu varianta Delta

Este o greșeală să credem că s-a terminat pandemia, când subvrianta BA.2 Omicron pare să fie la fel de periculoasă ca varianta Delta, avertizează dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.  

Iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală„, subliniază dr. Popovici.

Este și o veste bună: ”vaccinurile administrate în doza de booster asigură o protecție de 74%”, ”cei vaccinați prezintă o protecție față de BA.2”, spune epidemiologul Emilian Popovici.

Vicepreședintele SRE a făcut referire la un studiu al cercetătorilor japonezi care arată că, din păcate,  subvarianta BA.2 a tulpinii SARS-COV-2 este mai transmisibilă și că provoacă forme grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale și chiar la anticorpiii monoclonali.

Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a precizat epidemiologul Emilian Popovici în cadrul conferinței ”Doi ani de pandemie Covid-19 în România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole