Dr Mihaela Bilic evidențiază greșelile alimentare din Postul Crăciunului

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că, în postul Crăciunului care abia a început, putem face o serie de greșeli, prin renunțarea la produsele de origine animală și înlocuirea cu preparate de post.  

Greșeli care trebuie evitate în Postul Crăciunului

  • Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.
  • Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.
  • Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.
  • Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, a scris pe medicul Bilic pe pagina de Facebook.

Recomandări în Postul Crăciunului

De asemenea, medicul Bilic recomandă să mâncăm din belșug legume proaspete sau congelate, să ne hidratăm, să facem pauze alimentare de 5-6 ore între mese.

”Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, mai menționează cunoscut nutriționist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...