Dr. Noemi Suppini: La Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, oscilometrul, un dispozitiv care oferă informații despre posibile boli ale sistemului respirator

Oscilometrul este un dispozitiv, unic în vestul țării,  care se află în dotarea Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara. Cu ajutorul acestuia se obțin informații despre eventuale boli pulmonare cum sunt BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), astm bronșic sau fibroza pulmonară.

Tehnica folosită în cadrul acestei investigații se numește oscilometrie forțată și permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet. Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este foarte simplu de realizat și nu necesită o manevră forțată de respirație, fiind util îndeosebi în cazul copiilor și a persoanelor de vârsta a 3-a.

Doctorul Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator al Laboratorului Explorări Funcționale la Spitalul ”Dr. Victor Babeș” explică într-un comunicat în ce constă oscilometria forțată.

“Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Oscilometria forțată este o tehnică de investigații mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistența pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsurați pot detecta modificări precoce în funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierderea controlului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forțată poate fi utilizată în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită și ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”.

Pneumologul Suppini le recomandă pacienților ca, în ziua testării, să nu fumeze și să nu facă efort fizic intens. În cazul efectuării și a altor teste funcționale, oscilometria forțată să fie prima investigație.

“Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. Undele de frecvență mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvențe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni.

Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, precizează dr. Noemi Suppini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...