„Dragi români…”. Se împlinește un an de când președintele Iohannis a spus că infecția cu acest virus e o răceală

Pe 12 decembrie 2019, în centrul orașului Wuhan, din China se consideră că a început pandemia de COVID-19. Ce a urmat se știe, iar acum întreaga omenire pune în balanță, retrospectiv, diversele „comportamente” ale liderilor statelor lumii la începutul pandemiei. România nu face excepție.

Pe 26 februarie a fost confirmat primul caz de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul României: un bărbat de 20 de ani din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care vizitase recent România. Starea bărbatului nu era gravă. Bărbatul din Gorj a fost izolat și apoi transportat la Institutul Matei Balș din București, pentru tratament.

Pe 27 februarie 2020, președintele Klaus Iohannis considera că nu avem „niciun motiv real de panică” și că acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome „ca în orice răceală”.

La 19 martie, președintele României reconsidera ce spunea despre coronavirus: nu mai e doar o simplă răceală, e o boală atipică, gravă.

În intervenţia preşedintelui Iohannis din 19 martie, susţinută la începutul videoconferinţei cu Prim-ministrul României, ministrul Afacerilor Interne, prefecţii şi şefii instituţiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19, acesta a făcut o declarație complet diferită: „Această boală este una foarte atipică şi vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puţin de 300 de cazuri confirmate. Însă vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experţii că boala se va extinde în continuare”.

Deci, răceala nu mai era răceală, ci o situație gravă.

Mesajul președintelui Iohannis din 27 februarie 2020

Dragi români,
Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică.

Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală. Așadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale. Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative. Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente.

Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”.

Iată postarea de pe Facebook a președintelui Klaus Iohannis din data de 27 februarie 2020

https://www.facebook.com/klausiohannis/posts/2795018720585361/

VEZI și Cronologia evoluției pandemiei în România –

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pandemia_de_COVID-19_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia#22_ianuarie_-_28_februarie_2020:_primele_m%C4%83suri_preventive,_primul_caz_de_infectare

2 COMENTARII

  1. Tot ceea ce faceți se întoarce pe Pământ fie ca hrană, fie ca otravă.
    M-am uitat în lipsurile de pe acest articol este de-a dreptul jignitor sa acuzi doar un singur om. Astăzi avem partide politice care nu corespund cu acest sec. al XXI-lea
    Acest risc este dincolo de granițele sănătății și a fost acceptat odată și a fost ascuns în mod deliberat de oameni – nu doar aici, ci în toată lumea occidentală.
    Se pare că acest lucru trebuie discutat din nou si iar din nou cu mai mari specialiști ai lumii pentru o nouă „actualizare a sistemului de operare”.Trebuie sa fim conștienți toții că aceasta Elita nu va elibera o boală care poate reveni să le pună în cuie întreaga munca.
    “La urma urmei, ADN-ul nostru este de fapt un sistem de operare. Lungime de aproximativ 715 megaocteți. S-ar potrivi pe un CD supra-arz abil. Unele dintre acestea sunt discuții, dacă sunt curățate, ar putea fi posibil să se reducă la 500 mega sau cam așa ceva. Cât de eficient este asta, oricum? Până când Bill Gates va termina cu asta, aș paria că nu se va potrivi pe un Blu-ray.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...