Dumitru Chisăliță: România importă gaze din Ungaria cu 70 de euro/MWh și exportă tot în Ungaria cu 54-68 de euro/MWh

România importă și exportă gaze prin intermediul unui singur punct – Csanadpalota. Interesant este faptul că exportăm gaze la prețuri foarte mici, pe care apoi le importăm la prețuri mult mai mari, dezvăluie expertul în Energie, Dumitru Chisăliță.

 “Gazele importate din Ungaria ating un preț de circa 70 euro/MWh, iar gazele exportate în Ungaria sunt la un nivel inferior, conform unor surse, 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh Astfel, avem o primă modalitate de a crește prețul  gazelor din România, exportăm/reexportăm ieftin, importăm scump”, a declarant, pentru Puterea.ro, profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, din care fac parte unii dintre cei mai importanți oameni din sectorul energetic din România.

Potrivit expertului în domeniul energetic, gazele sunt importate și exportate prin același punct comun cu Ungaria – Csanadpalota.

“Vremea extrem de caldă face ca România să aibă suficiente gaze din intern pentru a acoperi consumul. Fluxurile fizice de gaze importate din Vestul Europei, conectate la prețul burselor europene, sunt nule, astfel această justificare, aparent nu se poate susține. Totuși România importă virtual gaze, adică deși nu intră molecule de gaze, intră facturi cu gaze ”importate virtual”. În același timp România exportă, sau reexportă, cantități importante de gaze naturale în Ungaria ”invizibile”, datorită backhaulului realizat pe punctul de import Csanadpalota. În prezent gazele care intră sunt sensibil egale cu cele care ies din România prin punctul Csanadpalota, respectiv deși fluxul fizic este zero, pe ”hârtie” se importă și exportă gaze prin acest punct”, a punctat Dumitru Chisăliță.

Prețul gazului a crescut și se pune toată vina pe criza dintre Rusia și Ucraina

Reprezentantul industriei energetice a continuat, spunând că a doua modalitate de a crește prețul gazelor poate fi jocul care se realizează de două zile pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). „Prețul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Română de Mărfuri cu 12% în ultimele două zile. Aparent, această creștere este în tandem cu creșterea prețului pe Bursa Europeană TTF și este pusă în mod artificial pe seama crizei dintre Rusia și Ucraina. În ultimele două zile pe se înregistrează un fenomen atipic, există doi-trei vânzători care vând și cumpără cantități mari de gaze, cantități atât de mari încât chiar dacă unii dintre furnizori ar dori să intre și să liciteze prețuri mai mici nu o pot face datorită cantităților mari ofertate. Interesat este faptul că atunci când au apărut noi jucători și au licitat astfel încât prețul părea că urma să scadă și să se închidă la un anumit preț, apărea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma să se închidă tranzacția, ridicând astfel mult prețul mediu de tranzacționare zilnică”, a completat Chisăliță.

Potrivit acestuia, sunt doi-trei furnizori care fac jocurile pe piața gazelor. “Creșterea forțată a prețului gazelor marfă pe piața din România, poate să fie determinată de acțiunea unor furnizori români, interesați ca în perioada aplicării sistemului de plafonare a prețurilor să profite de prețuri mari de achiziție, de interesul unor traderi externi care în perspectiva unor acțiuni de limitare a gazelor din Rusia își achiziționează gaze din România sau via România, de traderi externi care efectuează swapuri de gaze în vederea scăderii prețului gazelor care îl au în portofoliu, de alte interese care să determine creșterea prețului gazelor în România”, a conchis Dumitru Chisăliță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...