E vremea strugurilor. Atenție, conțin mult, mult zahăr!

Publicat: 22 oct. 2022, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
E vremea strugurilor. Atenție, conțin mult, mult zahăr!

În general, strugurii, dar în special cei cu boabele roșii, conțin antioxidanți, substanțe cu efect antiinflamator, anticancerigen, care susțin funcția cognitivă. Și totuși cura de struguri nu este indicată tuturor persoanelor.

Se recomandă să mâncăm integral boabele de struguri, de aceea, înainte trebuie să fie foarte bine spălați sub jet puternic de apă.

Atenție! Mare parte din principiile valoroase, în special din antioxidanți, se află în sâmburi. Pentru a beneficia de substanțele valoroase din struguri, atunci când facem suc trebuie să folosim un aparat performant, care să strivească sâmburii pentru a extrage principiile valoroase. Sâmburii de struguri sunt bogaţi în uleiuri vegetale sănătoase, minerale şi complexul de vitamine B. Din sâmburii de struguri se extrage un ulei foarte apreciat.

Resveratrolul este un antioxidant ce se află în pielița/coaja strugurelui.

O explicație a obiceiului francezilor de a bea aproape zilnic un pahar de vin roșu este tocmai conținutul bogat în resveratrol. Din acest motiv, resveratrolul mai este numit și „Paradoxul francez”.

În mod special, resveratrolul este un protector în fața bolilor cardiovasculare. Alte surse bogate în această substanță sunt fructele de culoare închisă, precum murele, coacăzele, afinele, merișorul, dar și arahidele și fisticul.

Strugurii conțin o mare cantitate de zahăr. De aceea se recomandă strugurii cu boaba mică, roșie, unde cantitatea de antioxidanți este mare și cea de zahăr mai mică.

Un kilogram de struguri poate să vină cu aproximativ 200 de grame de zahăr. Așadar, în ziua în care mâncăm doi-trei ciorchini generoși, renunțăm la carbohidrați, la grăsimi, la dulciuri.

Din cauza conținutului ridicat de zahăr mustul trebuie băut cu măsură și evitat de persoanele suferinde de diabet.

Potrivit medicior nutriționiști, cura de struguri nu este indicată persoanelor suferinde de diabet, cu probleme renale severe, hipertensiune, retenție de apă, diaree cronică sau colită.

Și persoanele supraponderale trebuie să fie prudente. Explicația ne-o dă dr. Mihaela Bilic: ”Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă în butoi sau în ficatul nostru… pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă”.