Săptămâna Europeană a Vaccinării. Atenție! Rujeola ucide!

Publicat: 24 apr. 2024, 23:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Săptămâna Europeană a Vaccinării. Atenție! Rujeola ucide!
rujeola decese vaccinare

În perioada 24-30 aprilie 2024 are loc Săptămâna Europeană a Vaccinării, în cadrul căreia atenție este concentrată asupra  rujeolei, care poate provoca chiar decese. Avertismentul vine pe fondul creșterii numărului de cazuri de rujeolă, infecție ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Medicul Hervé Hass, șeful secției de Neonatologie Pediatrică din cadrul Centrului Spitalului Princess Grace, explică pe Monaco Info importanța acestei săptămâni în combaterea epidemiei de rujeolă: „Există un risc foarte clar de a importa rujeolă, ceea ce justifică pe deplin reamintirea că există un vaccin foarte eficient (…) Rujeola este extrem de contagioasă și foarte gravă în rândul adolescenților și adulților. »

Medicii subliniază că o persoană cu rujeolă poate infecta până la 20 de persoane din jurul acesteia. Pe lângă contagiozitatea ridicată,  rujeola poate evolua în forme grave, ducând la internarea unei persoane din cinci și chiar la deces.

Rujeola, în România

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, avertizează că, în ultima perioadă, unii pacienți diagnosticați cu rujeolă au fost internați în terapie intensivă, cu complicații determinate de această infecție.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate  Publică, în ultima săptămână, în țara noastră, s-au înregistrat 767 de noi cazuri de rujeolă și un deces.

Decese

Ultimul deces a fost raportat la o femeie, în vârstă de 34 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având comorbidităţi infecţie HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB, caşexie.

INSP menționează că, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, în țara noastră, s-au înregistrat 14 decese din cauza ruje