Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima în T2, în urma majorării exporturilor

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans mai ridicat decât se estima în trimestrul doi din 2022, faţă de precedentele trei luni, în urma majorării exporturilor şi a redresării după lunile de iarnă, transmite Reuters.

În perioada aprilie-iunie 2022, PIB-ul Spaniei a crescut cu 1,5%, faţă de o expansiune de 1,1% previzionată iniţial, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Şi datele privind creşterea anuală în trimestrul doi au fost îmbunătăţite, indicând un avans al economiei de 6,8%, faţă de estimarea preliminară de 6,3%, după recalcularea datelor din 2020 şi 2021.

În plus, INE a înrăutăţit datele din primul trimestru, când s-a înregistrat un declin al economiei de 0,2%, faţă de precedentele trei luni, după ce iniţial indicase un avans de 0,2%, dar datele privind creşterea anuală în primul trimestru au fost îmbunătăţite, indicând un avans al economiei de 6,7%, faţă de estimarea preliminară de 6,3%.

Ministrul Economiei, Nadia Calvino, a atribuit scăderea din primul trimestru “impactului pandemiei, a problemelor din sectorul transporturilor şi al începerii războiului din Ucraina”.

Revizuirile în creştere fac mai uşor de atins ţinta Guvernului de creştere economică în acest an, de 4,3%, în pofida inflaţiei ridicate, de peste 10%, şi a semnelor unei încetiniri a economiei după perioada verii.

Creşterea în trimestrul doi din 2022 a fost sprijinită de cererea externă, în ritm anual exporturile înregistrând un avans de peste 23%.

De asemenea, în perioada aprilie-iunie 2022, industria hotelieră şi cea a construcţiilor au avut avut evoluţii solide, după încetinirea de la începutul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...