Efectele pandemiei: Băncile centrale din Rusia și Turcia în criză, au început să vândă din rezervele de aur

Publicat: 29 oct. 2020, 14:48, de Aurel Drăgan, în Internațional
Efectele pandemiei: Băncile centrale din Rusia și Turcia în criză, au început să vândă din rezervele de aur

Criza provocată de pandemie a început să forțeze țările să își vândă din rezerva de aur, impulsionate și de prețul mare al metalului galben și de rezervele mari pe care le dețin.

În trimestrul al treilea al anului, pentru prima dată după 2010, vânzările nete de aur ale băncilor centrale s-au ridicat la 12,1 tone. În trimestrul al treilea din 2019 au avut loc achiziții nete de 141,9 tone.

Vânzările de aur au fost stimulate în special de tranzacţiile efectuate de băncile centrale din Uzbekistan şi Turcia, dar și banca centrală a Rusiei a vândut aur pentru prima dată în ultimi 13 ani, conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

„Nu este surprinzător că în condiţiile actuale băncile se uită la rezervele lor de aur. Practic, toate vânzările provin de la bănci care cumpără aurul din surse interne, profitând de preţul ridicat al aurului într-un moment în care sunt supuse la presiuni fiscale”, a spus Louise Street, analist şef la WGC, citat de Bloomberg.

Uzbekistan se deschide pe piețele internaționale

Potrivit WCG, băncile centrale din Turcia şi Uzbekistan au vândut 22,3 tone, respectiv 34,9 tone de aur în trimestrul al treilea. Uzbekistanul a început să îşi diversifice rezervele valutare, diminuând ponderea aurului, pe măsură ce ţara din Asia Centrală pune capăt mai multor decenii de izolare.

Cotaţia aurului a crescut până la un nivel record în trimestrul al treilea, chiar dacă cererea a scăzut cu 19% în ritm anual, până la cel mai redus nivel de după 2009. Prețul unciei de aur a ajuns la aproape 2.100 de dolari în august, cotație record în istoria cotației aurului.

Declinul cererii generale a fost alimentat şi de scăderea la jumătate a cererii de aur pentru bijuterii în India, precum şi de consumul slab de bijuterii în China.

Scăderea cererii de aur pentru bijuterii a fost parţial contracarată de o creştere cu 21% a cererii din partea investitorilor, care caută modalități de diversificare a portofoliilor, iar aurul este un instrument de refugiu în perioade de criză economică.

În România, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone.