Eficienţa energetică, criteriul decisiv în tranzacţiile imobiliare, în zece ani

Standardele de eficienţă energetică ar putea să influenţeze, în următorii zece ani, toate tranzacţiile imobiliare consideră investitorii imobiliari, care calculează încă de la început cât i-ar costa să aducă o clădire la emisii de carbon aproape zero, potrivit raportului „Emerging Trends in Real Estate 2021”, realizat de PwC.

În contextul în care ţintele climatice ambiţioase ale statelor vor aduce reglementări mai stricte, care se vor suprapune peste presiunile în creştere din partea investitorilor şi chiriaşilor, aceste standarde vor deveni tot mai importante.

„Ignorarea acestei probleme implică riscul de a avea un ‘activ blocat’ care nu respectă reglementările şi pentru care nu vor exista cumpărători sau chiriaşi. Astfel că, modernizarea clădirilor existente şi aplicarea unor standarde mai stricte în cazul clădirilor noi vor fi obligatorii.”, arată eprezentanţii PwC.

Date oficiale

Un raport realizat de Comisia Europeană în 2020, arată că peste 85% din stocul de clădiri la nivelul Uniunii (peste 220 de milioane de unităţi) nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, în condițiile în care sunt construite înainte de anul 2001. Clădirile sunt responsabile, în general, pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al UE, dar şi pentru 36% din emisiile de carbon din energie.

Uniunea Europeană a lansat Pactul Verde (Green Deal), un set de politici care prin urmăreşte reducerea emisiilor de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu 1990, şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050. Este nevoie, însă, de reglementări mai stricte din partea statelor membre.

Atingerea acestor ținte presupune ca UE să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor cu 60%, până în 2030, consumul final de energie cu 14% şi consumul de energie pentru încălzire şi răcire cu 18%.

„În Europa, sunt ţări care au introdus reglementări pentru eficienţă energetică. Spre exemplu, în Marea Britanie, dacă o clădire comercială nu are standardele minime de eficienţă energetică aceasta nu poate fi închiriată. Olanda va introduce o reglementare similară pentru clădirile de birouri. Totodată, Germania a introdus o taxă pe carbon pentru clădirile care au emisii mai mari decât limitele impuse. Taxa este în prezent destul de mică şi, dacă nu va avea efectul scontat, este de aşteptat să crească. Şi în Asia, China şi Singapore sunt aşteptate reglementări mai stricte în domeniul imobiliar, care ar urma să ajute statele în atingerea ţintelor de mediu”, se arată în raport.

Măsurarea emisiilor de carbon

Aproximativ 74% din carbonul emis în timpul ciclului de viaţă al unei clădiri provine din construcţia şi demolarea acesteia şi doar 25% din operaţiunile sale, cu observația că în timp ce emisiile din operaţiuni pot fi reduse, cele din construcţie rămân, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi EIA (Energy Information Administration) SUA.

Ținând cont că 80% din clădirile care vor exista în 2050 au fost deja construite, eficienţa energetică a lor ar putea să aibă un impact mai mare asupra atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor, decât dezvoltarea de clădiri noi.

„În ceea ce priveşte emisiile din construcţiile noi, producătorii de materiale investesc masiv în cercetare şi dezvoltare pentru a reduce amprenta de carbon a acestora, statele introduc noi standarde în construcţii, iar dezvoltatorii fac trecerea la utilizarea energiei regenerabile şi investesc în sisteme AI de monitorizare a consumului de energie”, se mai precizează în raport.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Update Ora 1,45: Peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate. Potrivit rapoartelor, nu este implicată doar armata SUA, ci și avioanele de...

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....