Ce se va întâmpla cu electrocasnicele Arctic, odată cu noile modificări. După aproape șase decenii de istorie

Publicat: 09 apr. 2024, 23:14, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Ce se va întâmpla cu electrocasnicele Arctic, odată cu noile modificări. După aproape șase decenii de istorie

Cel mai mare producător român de electrocasnice, Arctic, își schimbă numele la aproape șase decenii de la înființare, în urma modificărilor de acționariat.

De acum, frigiderele și mașinile de spălat Arctic vor fi produse de Beko România, noua entitate creată în urma fuziunii dintre grupul turc Arçelik (care preluase Arctic în urmă cu aproape două decenii în urmă) şi grupul american Whirlpool la nivel european.  

Concret, au fost puse la un loc businessul de electroctrocasnice al Whirlpool din Europa şi cel de electrocasnice, electronice de consum, aer condiţionat şi electrocasnice mici al Arçelik. În noua firmă creată Beko deține 75% din acțiuni, iar Whirlpool – 25%.

La nivel european, Beko va avea 11 unități de producție cu peste 20 000 de angajați. Dintre acestea, în România se află fabricile Arctic din Găeşti şi Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Celelalte sunt în Cassinetta, Melano, Comunanza şi Siena în Italia, Wroclaw, Radomsko şi Lodz în Polonia, Poprad în Slovacia şi Yate în Marea Britanie.

Revenind la filiala din România, înainte de finalizarea tranzacției, existau două branduri principale – Arctic (pentru piața internă) şi Beko (pentru exporturi). Cele două nume vor fi păstrate în continuare, doar firma sub care se va opera se va schimba în Beko România.

Grupul turc Arcelik a achiziționat Artic acum mai bine de două decenii, realizând investiții de peste 391 milioane de euro în România. Turcii au investit în construcţia de la zero a unei noi fabrici (de maşini de spălat, de la Ulmi), precum şi în extinderea cele existente (de frigidere, de la Găeşti). Peste 80% din producţia totală din fabricile de la Găeşti şi de la Ulmi este exportată în peste 80 de ţări.

 Arçelik a realizat investiţii şi achiziţii în diverse regiuni ale lumii, devenind un lider global cu subsidiare în 57 de ţări şi cu 45 de unităţi de producţie în 13 state.