Elena Ceaușescu s-a născut pe 7 ianuarie. Ce poreclă avea? 

Publicat: 07 ian. 2024, 14:30, de Oana Dințică, în LIFESTYLE , ? cititori
Elena Ceaușescu s-a născut pe 7 ianuarie. Ce poreclă avea? 

Pe 7 ianuarie 1916, s-a născut Elena Ceaușescu, „inspirația malefică a dictatorului Nicolae Ceaușescu, cum au numit-o mulți.

Cunoscută ca „tovarășa academician doctor inginer”, Elena Ceaușescu obișnuia să își sărbătorească ziua de naștere cu mare fast. 

Născută în comuna Petrești, județul Dâmbovița, Elena Ceaușescu s-a aflat în centrul atenției imediat după căsătoria cu Nicolae Ceaușescu. 

Elena Petrescu, numele de fată înainte să devină soția lui Nicolae Ceaușescu, a crescut într-o familie modestă. A plecat în București pentru a-și găsi un loc de muncă stabil. Inițial, Elena a lucrat într-o fabrică, ceea ce a ajutat-o să-și construiască imaginea de „femeie a poporului”. 

Cum a fost poreclită soția lui Nicolae Ceaușescu? 

Apreciată de cei din jur, soția lui Nicolae Ceaușescu a fost „urmărită” ani la rând de porecla „Păsărica”. Asta pentru că, Elena nu purta niciodată lenjerie intimă pe sub fustă sau rochie.  

„După Revoluție, au ieșit la iveală, însă, câteva zvonuri din partea locului, care păreau să i se potrivească. Era subțire și înaltă. Iar în sat i se spunea „Păsărica”. Și aceasta fiindcă nu obișnuia să poarte chiloți.”, scria Edward Behr în lucrarea sa „Kiss the Hand You Cannot Bite”. 

Cum a ajuns Elena Ceaușescu să intre în Partidul Comunist? 

Cu ajutorul fratelui său, Gogu Petrescu, Elena a devenit o textilistă calificată, fapt care a propulsat-o în grupările comuniste.  

Inițial, Elena l-a cunoscut pe Marin Ceaușescu. Potrivit unor surse, aceasta ar fi avut o relație cu Marin înainte să-l întâlnească pe Nicolae Ceaușescu. Relația dintre cei doi a ajutat-o pe Elena să ajungă în „Cercul Cultural Muncitoresc”, iar, ulterior, în anul 1937, a ajuns în Partidul Comunist Român.  

După căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, care a avut loc în 1947, influența ei a crescut considerabil. Nicolae Ceaușescu a devenit liderul partidului în 1965, iar aceasta a început să-și asume roluri tot mai importante în partid. 

Elena Ceaușescu, recunoscută ca om de știință  

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale vieții sale a fost cariera științifică. Deși s-a afirmat ani la rând faptul că a avut realizări notabile în chimie, mai multe surse spun că ele erau inventate pentru a i se construi o imagine bună. 

Soția lui Nicolae Ceaușescu a primit mai multe titluri și doctorate onorifice. Printre acestea se numără: membru de onoare al Societății de Chimie din Mexic, în anul 1975 și membru de onoare al Institutului American al Chimiștilor, 1973.