Elenei Udrea i s-ar putea interzice să plece din țară: Sunt un om liber, vreau să pot să îmi cresc copilul în libertate

Publicat: 05 mart. 2021, 15:26, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Elenei Udrea i s-ar putea interzice să plece din țară: Sunt un om liber, vreau să pot să îmi cresc copilul în libertate
Elena Udrea (Sursa INQUAM_Photos_Octav_Ganea)

Elenei Udrea, condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare, i s-ar putea interzice să mai plece din țară. Curtea de Apel București discută, vineri, cererea procurorilor DNA de a-i interzice fostului ministru al Turismului să părăsească teritoriul României.

Cererea  fost formulată de DNA după ce Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare.

Solicitarea DNA vine în contextul în care Elena Udrea a fugit din România înainte ca Instanța Supremă să se pronunțe definitiv în anul 2018 în dosarul „Gala Bute”. La acea vreme Elena Udrea a fugit în Costa Rica și a fost dată în urmărire internațională.

În Costa Rica Elena Udrea a stat două luni în arest. Curtea Constituțională a României i-a anulat însă condamnarea definitivă din țară. La acea vreme Elena Udrea a fost eliberată și s-a întors în România.

Solicitarea DNA vine și în contextul declarației făcută de Elena Udrea în fața presei după ce a fost condamnată.

„Nu pot să cred că are ceva personal cu mine, nu pot să cred că mă urăște pe mine atât de tare încât să țină să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații care s-au adus în acest dosar.  Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a afirmat Udrea. 

Elena Udrea explică declarațiile făcute

Elena Udrea a fost prezentă, vineri, la Curtea de Apel București unde a spus că nu intenționează să plece din țară.

„M-am întors de bunăvoie din Costa Rica, nu cred că se pune problema ca eu să plec undeva câtă vreme mi-am asumat să vin să trăiesc în România(…)Nu aș pleca ca să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român înapoi în condiții de forță.(…)Cred că nicio instanță nu poate menține decizia de la fond. Este dreptul meu să cred asta și să contest cu apel, asta voi face. Sunt un om liber, vreau să pot să îmi cresc copilul în libertate. Condamnarea a fost și asupra unui copil de doi ani care de ce ar suferi atât după atâția ani?  Eu nu mai sunt singură ca acum 5 ani când mă luptam ca un haiduc”, a spus Elena Udrea.

Întrebată despre faptul că a blestemat-o pe judecătoarea care a condamnat-o la opt ani de închisoare, Elena Udrea a spus că declarațiile au fot făcute pe fond emoțional.

Judecătoarea care a condamnat-o pe Elena Udrea în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare este Claudia Jderu. Udrea a depus, vineri, o cerere de recuzare. Conform Agerpres, cererea urmează să fie judecată de un alt complet. Judecătoarea Claudia Jderu a decis că se pot face dezbateri, chiar şi în condiţiile unei cereri de recuzare.

Procurorul de şedinţă a argumentat că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

„Opinia publică influenţează modul de soluţionare a dosarelor. Cred că aceste poziţii publice nu sunt de natură să influenţeze negativ buna desfăşurare a acestui proces, deoarece prima instanţă se pronunţase deja şi a motivat-o. Există o hotărâre a CEDO din 2015 în care se menţionează că este dreptul avocatului şi al părţii să îşi expună public punctul de vedere cu privire la soluţiile din cauză. De asemenea, există cauza Kovesi la ICCJ, care viza controlul judiciar faţă de Laura Kovesi, dosar în care Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, deoarece doamna Kovesi era liberă să îşi exprime public poziţia cu privire la acuzaţiile care i se aduceau (…). Am avut această poziţie întrucât hotărârea de condamnare este una inumană şi nedreaptă, în condiţiile în care mi s-a aplicat o pedeapsă de 8 ani, iar limitele erau de la 3 la 12 ani. Chiar şi în condiţiile în care aş fi găsită vinovată de acele fapte, îndepărtarea mea, femeie, mamă a unui copil de 2 ani, din societate şi din viaţa copilului meu, pentru o perioadă atât de mare, ar produce efecte mai grave pentru societate decât eventualele fapte de susţinere a unui referendum din urmă cu 12 ani”, a spus Udrea, citată de Agerpres.

Citește și: