Elon Musk: „Cea mai mare frică a mea este AI!”

Publicat: 25 mai 2024, 06:12, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Elon Musk: „Cea mai mare frică a mea este AI!”
Foto: wallsdesk.com

Elon Musk a făcut predicții terifiante legate de inteligența artificială și a emis Musk, în vârstă de 52 de ani, a vorbit la o conferință tehnologică despre viitorul AI și a avertizat publicul că aceasta le va prelua majoritatea locurilor de muncă.

Vorbind de la distanță prin webcam la VivaTech 2024 din Paris, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus că „probabil niciunul dintre noi nu va avea un loc de muncă” atunci când discuta despre cum se va dezvolta și crește AI.

„Dacă vrei să faci o treabă care seamănă cu un hobby, poți să faci o treabă”, a spus Musk. „Dar în caz contrar, AI și roboții vă vor oferi orice bunuri și servicii pe care le doriți.”

Musk a explicat că, pentru ca acest scenariu să funcționeze, trebuie să existe „venit universal ridicat”. Venitul universal ridicat (UHI) este un concept care prevede o societate în care IA reduce costul muncii umane – ceea ce ar face nevoile de bază accesibile pentru toată lumea.

Acest concept nu trebuie confundat cu venitul de bază universal, care se referă la faptul că guvernul dă o anumită sumă de bani tuturor, indiferent de venitul lor.

„Nu ar lipsi bunuri sau servicii”, a spus Musk, descriind viitorul AI.

Inteligența artificială a progresat rapid în ultimii câțiva ani, lăsând cercetătorii și autoritățile de reglementare să țină pasul.

Cu toate acestea, cercetătorii de la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab au descoperit în ianuarie că locurile de muncă adoptă AI mult mai lent decât au prezis și s-au temut experții.

Experții nu cred că AI poate prelua anumite locuri de muncă care necesită niveluri ridicate de inteligență emoțională – cum ar fi profesioniștii în sănătate mintală, profesorii și creatorii, potrivit CNN.

În ciuda faptului că este sigur de rolul AI în viitorul nostru, Musk a descris tehnologia ca fiind cea mai mare frică a sa și a fost deschis în ceea ce privește preocupările sale.

Elon Musk: „AI va fi mai inteligentă ca orice om până la sfârșitul lui 2025!”

CEO-ul Space X a adăugat la conferință că intenționează să ducă oamenii pe Marte „probabil în decurs de zece ani, poate șapte până la opt” – dar a mai spus că, „în timp ce cea mai mare speranță a mea este Marte, cea mai mare frică a mea este AI”.

Musk a făcut referire la „Culture Book Series” de Ian Banks, care este o privire ficțională utopică asupra unei societăți conduse de tehnologie avansată – despre care spune că este cea mai realistă și „cea mai bună imagine a unui viitor AI”.

El s-a întrebat dacă oamenii ar fi împliniți cu o viață fără locuri de muncă și cariere.

„Întrebarea va fi într-adevăr una de sens – dacă computerul și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta are sens?”. Ș tot el a răspuns: „Cred că poate mai există un rol pentru oameni în asta – prin faptul că putem da sens AI.”

Musk a emis, de asemenea, un avertisment pentru părinți, cu privire la posibilitatea copiilor lor să folosească tehnologia.

Miliardarul le-a spus părinților să limiteze timpul petrecut de copiii lor pe rețelele de socializare, deoarece „sunt programați de o AI care maximizează dopamina”.

Musk a susținut recent că „AI va fi mai inteligentă decât orice om până la sfârșitul anului 2025” – iar experții au spus că ar putea avea dreptate.

Nell Watson, expert în inteligență artificială și etician, a împărtășit o cronologie detaliată a modului în care tehnologia s-ar putea transforma de la chatbot în agenți super inteligenți în următoarele 12 luni. Calea ar începe cu o investiție masivă de 100 de miliarde de dolari în noua infrastructură de calcul, apoi AI ar învăța cum să se auto-îmbunătățească până devine „conștientă”.

„Deși un an este un interval de timp scurt, amintiți-vă că au trecut doar 15 luni de la descoperirea ChatGPT, care a aruncat AI în conștiința publicului”, a spus ea pentru DailyMail.com.