Elveția pregătește un referendum privind interzicerea burqa

O campanie a Partidului Popular Elvețian de extremă dreapta (SVP) promovează interdicția de a se acoperi fața în public, propunere ce va fi votată duminică, în cadrul unui referendum național obligatoriu.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea elvețienilor vor susține propunerea, iar interdicția va deveni lege. „În Elveția, tradiția noastră este să-ți arăți fața. Acesta este un semn al libertăților noastre de bază ”, a declarat Walter Wobmann, parlamentar din partea SVP și președinte al comitetului pentru referendum, potrivit Reuters.

Wobmann a mai spus că votul nu este împotriva islamului, dar a adăugat că „acoperirea feței este un simbol pentru acest islam politic extrem care a devenit din ce în ce mai proeminent în Europa și care nu are ce căuta în Elveția”.

Propunerea legislativă nu menționează islamul în mod direct

Propunerea este înaintată anterior debutului pandemiei COVID-19, care a obligat toți adulții să poarte măști în multe situații, pentru a preveni răspândirea infecției. Inițiativa a adunat sprijinul necesar pentru declanșarea unui referendum în 2017. Propunerea legislativă nu menționează islamul în mod direct și prevede inclusiv interdicția purtării de măști în cazul protestatarilor violenți de pe străzi și a huliganilor din fotbal.

Politicienii locali, mass-media și militanții au numit inițiativa „interdicția burqa”. Propunerea agravează relația tensionată a Elveției cu islamul după ce elvețienii au votat, în 2009, interzicerea construirii de noi minarete.

Interdicții totale sau parțiale

Două cantoane elvețiene au deja interdicții locale privind acoperirea feței. Franța a interzis în 2011 purtarea, în public, a unui voal care acoperă complet fața, iar Danemarca, Austria, Olanda și Bulgaria au interdicții totale sau parțiale de a purta în public voaluri care acoperă fața.

Nimeni din Elveția nu poartă burqa și doar aproximativ 30 de femei poartă niquab, estimează Universitatea din Lucerna. Musulmanii reprezintă 5,2% din populația elvețiană de 8,6 milioane de locuitori, majoritatea musulmanilor având origini în Turcia, Bosnia și Kosovo.

Musulmanii elvețieni au declarat că partidele de dreapta folosesc votul pentru a-și consolida numărul de susținători și pentru a-i demoniza, iar alții au avertizat că interdicția ar putea adânci și mai tare diviziunile. „Niquab-ul este o foaie goală care permite oamenilor să-și proiecteze temerile asupra ei”, a spus Andreas Tunger-Zanetti, manager al Centrului de Cercetare pentru Religie din cadrul Universității din Lucerna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...