Elveţienii vor să interzică creșterea intensivă a animalelor, chiar dacă se tem de majorări semnificative de preţuri

Elveţienii se vor prezenta, duminică, la vot pentru a se pronunţa cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor, în condițiile în care numărul de animale este oricum limitat, iar Elveția dispune deja de legi printre cele mai stricte din lume cu privire la bunăstarea animalelor.

Astfel, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente în alte ţări.

Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care sunt la originea iniţiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie. Practic, această propunere ar eradica creşterea animalelor în regim industrial.

“Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor”, acuză organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, care este la originea iniţiativei.

Organizaţia aduce drept argument “suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale”, precum şi studiile ştiinţifice conform cărora “creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Iniţiativa, susţinută de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, ar putea să impună cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare, în timp ce numărul maxim de animale din ţarcuri va fi redus considerabil.

Guvernul şi Parlamentul se opun, însă, iniţiativei, deoarece Elveţia are deja legii stricte privind bunăstarea animalelor. Iniţiativa “merge mult prea departe”, a spus ministrul Sănătăţii, Alain Berset, argumentând că de peste un sfert de secol Guvernul promovează “creşterea respectuoasă a animalelor”.

“Nu există creştere industrială a animalelor în Elveţia”, a insistat Marcel Dettling, un fermier şi parlamentar al partidului de dreapta UDC.

Spre comparație, el arată ceea ce se întâmplă în Germania, unde există ferme care au un număr de animale de până la 100 de ori mai mare decât în Elveţia. Iniţiativa ar conduce la creşteri semnificative de preţuri, a atras atenția Marcel Dettling.

De altfel, și Guvernul federal a avertizat că dacă iniţiativa va trece, preţurile vor creşte şi va exista un impact asupra relaţiilor cu partenerii comerciali, deoarece cerinţele se vor aplica şi importurilor de animale şi produse animale, ceea ce ar constitui o  încalcare a obligaţiilor asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole