Embolizare cerebrală salvatoare pentru un bebeluș de 10 zile, realizată la SCJU Târgu Mureș  

Publicat: 04 aug. 2023, 21:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Embolizare cerebrală salvatoare pentru un bebeluș de 10 zile, realizată la SCJU Târgu Mureș  

O echipă multidisciplinară de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a salvat, prin embolizre în radiologie intervențională, un bebeluș de 10 zile venit pe lume cu o boală foarte rară – malformație de venă Galen.

„Intervenţia de embolizare a malformaţiei a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformaţia complexă. Ulterior a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformaţia, să dea posibilitatea unei circulaţii normale a sângelui la nivelul creierului şi funcţionarea normală a inimii”, se precizează în comunicatul SCJU Târgu Mureș.

Potrivit comunicatului SCJU Târgu Mureș, această intervenție, care a durat trei ore, este ”extrem de dificilă” având în vedere vârsta bebelușului. Ea a fost efectuată de dr. Lucian Mărginean, medic primar de radiologie intervenţională, în cadrul Compartimentului de Radiologie intervenţională a SCJU Târgu Mureş.

Bebelușul este în siguranță la Secția clinică neonatologică a SCJU Târgu Mureș, unde este tratat și monitorizat. El va fi reevaluat la șase săptămâni de la această intervenție.

Malformația

”Ca și în alte malformații arteriovenoase, capilarele lipsesc și se creează o legătură anormală între arterele și venele din vecinătatea venei Galen. Sângele va trece rapid și cu presiune mare din artere direct în vene fără să se mai producă schimbul de oxigen și substanțe nutritive, deoarece lipsesc capilarele. Această venă, care culege sângele de la nivelul creierului, se va lărgi treptat, de aceea malformația se numește și anevrismul venei Galen. În acelasi timp, inima va trebui să facă față unei cantități mari de sânge care vine de la creier, iar în timp va fi afectată, explică Neurologie Pediatrică.