Emmanuel Macron nu are nicio emoție. Sondajele îl dau câștigător din primul tur la alegerile prezindețiale

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-ar plasa detaşat pe primul loc dacă turul întâi al alegerilor ar avea loc în această duminică, cu 25% din voturi, în faţa candidatelor Valérie Pécresse, de dreapta, şi Marine Le Pen, de extremă dreapta, creditate fiecare cu câte 15,5% din intenţiile de vot, indică un sondaj dat publicităţii sâmbătă, care confirmă tendinţele din alte anchete recente, transmite AFP.

Alegerile prezidențiale din Franța vor avea lor pe 10 aprilie, primul tur și 24 aprilie, al doilea tur de scrutin. În turul al doilea, Macron – care nu şi-a anunţat încă în mod oficial candidatura – ar câştiga în faţa oricăreia din cele două candidate, reiese din sondajul Ipsos-Sopra Steria realizat pentru cotidianul Le Monde, Fundaţia Jean Jaures şi centrul de cercetări politice Cevipof.

Macron ar obţine în turul decisiv 54% din voturi dacă adversară i-ar fi Valérie Pécresse (46%), şi 57% împotriva contracandidatei Marine Le Pen (43%).

Celălalt candidat de extremă dreapta, Eric Zemmour, este creditat cu 13% din intenţiile de vot în primul tur, reducând o parte din diferenţa care îl despărţea de Pécresse şi Le Pen în sondajele anterioare.

Dintre candidaţii de stânga, Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă) este cel mai bine plasat, cu 8% din intenţiile de vot, urmat de ecologistul Yannick Jadot (7%), de Christiane Taubira (5%), fost ministru al justiţiei în mandatul preşedintelui François Hollande, şi de primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo (3,5%).

Sondajul a fost realizat între 14 şi 14 ianuarie, pe un eşantion de 12.542 de persoane înscrise pe listele electorale.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum s-a născut cel mai atrăgător detectiv: Povestea agentului Cooper din...

În universul fascinant al serialului Twin Peaks, creat de David Lynch și Mark Frost în anii '90, se regăsește un personaj cu totul aparte:...
piedone primaria capitalei

Cristian Popescu Piedone în fruntea sondajelor pentru Primăria Capitalei: Analiză a...

Un sondaj recent realizat de ARA Public Opinion și prezentat de Mihai Gâdea la Antena 3 CNN arată că Primarul Cristian Popescu Piedone (PUSL)...