Enel amenință că reduce investițiile în România dacă Guvernul nu renunță la plafonarea facturilor la energie

Grupul italian Enel consideră că măsurile de compensare şi plafonare a facturilor la energie, adoptate de România, sunt incorecte, creează instabilitate şi descurajează investitorii. Dacă măsurile vor rămâne în vigoare, Enel amenință că-și va reduce investițiile din țara noastră.

Francesco Starace, CEO la compania de electricitate Enel, a arătat că Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a preţului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcţionarea pieţelor în Europa.

“Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piaţă. Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa”, a spus Starace, citat de Agerpres.

Șeful Enel: „Măsurile sunt o greșeală”

“Cred că este o greşeală, vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală şi vom încerca să vedem dacă Guvernul este deschis să găsească şi alte căi de a rezolva această situaţie, fără a afecta direct regulile de bază de funcţionare a pieţelor. Vom face acest lucru cu toată atenţia şi înţelegerea posibilă, dar cu siguranţă măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România”, a spus oficialul Enel.

Totodată, Starace nu crede că preţul gazelor va scădea prea repede.”Nu trebuie să uităm, pentru că se va întâmpla din nou şi din nou. Dependenţa de combustibilii fosili, în special de gaz, în anumite părţi ale lumii unde consumul de energie este la fel de mare ca în Europa nu este o idee bună, iar guvernele ar trebui să încerce să limiteze dependenţa de gaz”, a completat reprezentantul companiei de electricitate.

Aveau în plan investiții de două miliarde de euro

La rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei, a afirmat că Enel va reduce investiţiile în România, dacă aceste măsuri rămân în vigoare.

“Atunci când am făcut planul de business, România era o ţară atractivă şi am prevăzut să investim mai mult de douămiliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă şi reţelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România”, a precizat De Paoli.

1 COMENTARIU

  1. Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă („smart grid”) al României în valoare de aproximativ 150 milioane euro.

    Lupta lor pe banii cetateanului va fi foarte interesanta .

    Enel amenință că reduce investițiile în România dacă Guvernul nu renunță la plafonarea facturilor la energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...