Era cel mai sigur loc de pe Pământ, dar acum e infectat: Alpinişti din România, blocați în Nepal. Problemele cu care se confruntă

Publicat: 14 mai 2021, 15:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Era cel mai sigur loc de pe Pământ, dar acum e infectat: Alpinişti din România, blocați în Nepal. Problemele cu care se confruntă

La sfârșitul lunii martie, atunci când a început sezonul escaladelor, iar alpiniști din întreaga lume au venit în Himalaya să urce la peste 8.000 de metri înălțime, Nepalul era cel mai sigur loc de pe pământ. Practic, nu exista epidemie. În mai puțin de patru săptămâni, țara s-a transformat într-un iad…

Iată câteva repere vizavi de ceea ce se întâmplă acum acolo: De pe Everest au avut loc peste 30 de evacuări cu elicopterul ale  sportivilor și șerpașilor infectați în adăposturile de acolo; ă. Alpiniștii, obligați să se întoarcă într-o tabără în care sunt multe cazuri de Covid-19, potrivit spotmedia.ro; Autoritățile din Nepal au cerut ajutor internațional și se tem să nu scape epidemia de sub control; Toate zborurile internaționale, suspendate până în data de 14 mai, dar există posibilitatea de prelungire a restricțiilor.

E închis tot

Câteva sute de alpiniști și șerpași au fost prinși de epidemie pe munții din Himalaya. De pe Everest, doar din tabăra situată la altitudinea de 5.364 de metri, au fost făcute peste 30 de evacuări cu elicopterul plin de persoane infectate.

Acum, pe Everest, nu vremea este cel mai mare obstacol, ci epidemia de Covid-19”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Vâtcu, de la extreme-travel.ro, o companie care a organizat o expediție în zonă.

Alpinistul român Adrian Laza a reuşit să ajungă în Katmandu, capitala Nepalului, în urmă cu două zile, fiind adus cu elicopterul, împreună cu alți zece alpiniști și șerpași, de la o bază de campare de pe masivul Dhaulagiri (8.167 metri) pe care încerca să-l escaladeze. Toţi pasagerii din elicopter erau pozitivi.

Eu mi-am făcut un test rapid, dar și PCR după ce am ajuns și, până acum, sunt negativ. Fără test nu te lasă să ieși afară din hotel. E închis tot. Absolut tot. Doar magazinele alimentare funcționează de la opt dimineața la zece și de la șase la opt seara. În rest, totul e închis”, a declarat Adrian Laza pentru SpotMedia.ro.“Practic, era unul dintre cele mai sigure locuri de pe pământ în ce privește pandemia”, a povestit tot pentru SpotMedia.ro Ina Laza, soția alpinistului.

Și Colibășanu are probleme

Alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor urmau să facă o expediţie în Dhaulagiri. Îşi propuseseră să realizeze o premieră mondială, încercând să atingă vârful de 8.167 de metri prin realizarea unui traseu propriu, fără șerpași. Planurile le-au fost, însă, date peste cap, de pandemie.

Avem vești… și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toții. Noaptea trecută, la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, se anunță pe pagina de Facebook a alpinistului.

Respirația celor infectați se deteriorează la altitudine

Într-o expediție în Himalaya, șerpașii sunt foarte importanţi. Sunt persoane foarte rezistente, cunosc foarte bine traseele, merg înainte și “trag” corzile pe care, apoi, vin alpiniștii, lasă proviziile și buteliile de oxigen, însoțesc echipa și organizează escaladele.

Dawa și Nurbu, ambii șerpași cu care am urcat pe vârful Annapurna, s-au îmbolnăvit. Când cineva ia virusul, chiar dacă nu face forme grave de boală, nu mai poate să urce. Problemele de respirație se agravează din cauza altitudinii și cei infectați trebuie evacuați urgent”, a spus Adrian Laza, potrivit sursei citate.