Eric Clapton și pasiunea sa nebună pentru mașini: De la Ferrari-ul uitat la legendele sale motorizate

Publicat: 30 mart. 2024, 18:15, de Radu Caranfil, în ESENȚIAL , ? cititori
Eric Clapton și pasiunea sa nebună pentru mașini: De la Ferrari-ul uitat la legendele sale motorizate

Rockul și mașinile par să fie o combinație perfectă pentru legendele muzicale, iar Eric Clapton nu face excepție. De-a lungul carierei sale extraordinare, Clapton și-a folosit o bună parte din averea sa pentru a-și satisface pasiunea pentru mașinile strălucitoare, adăugând în și scoțând din garajul său numeroase mașini sport, inclusiv multe, multe Ferrari-uri.

Printre mașinile sale se numără o fermecătoare Ferrari Modena, care a fost odată deținută de legendă, dar pe care a uitat-o într-o oarecare măsură, și un Porsche, în care a pierdut chiar și permisul de conducere.

Eric Clapton a deținut zeci și zeci de Ferrari-uri de-a lungul timpului – pur și simplu nu se poate sătura de ele. Dragostea sa de lungă durată pentru calul cabrat pare să fi început la sfârșitul anilor 1960, datorită prietenului său bun și coleg de muzică George Harrison de la The Beatles.

În autobiografia sa, Clapton a scris: „El [Harrison] a ajuns la mine acasă cu un Ferrari 365 GTC de un albastru închis. Nu mai văzusem niciodată unul în carne și oase și inima mea a topit. La acel moment, a fost ca și cum aș fi văzut cea mai frumoasă femeie de pe pământ și am decis pe loc că, chiar dacă nu aveam permis, voi avea și eu unul. Am renunțat la mașină când am avut șaptesprezece ani, și am condus doar mașini automate, așa că m-am apucat să învăț să conduc cu ambreiajul în acel Ferrari. Am iubit acea mașină.

Mai târziu, a cumpărat mașina de la colegul său și a repictat-o în argintiu, și apoi în alb. În ultimii ani, Clapton a făcut titluri de presă pentru vânzarea Ferrari-urilor sale de preț. În 2022, a vândut un model Modena superb – complet cu un sistem de sunet îmbunătățit și un schimbător de CD-uri Becker – și în același an a vândut și un 599 GTB Fiorano.

Anul trecut, un 1970 365 GTB/4 ‘Daytona’ Berlinetta, deținut anterior de zeul rock, s-a vândut pentru 550.000 de lire sterline. Dar pe o altă listă, pentru un 550 Maranello, se pretinde că rockstarul a uitat pur și simplu că a comandat mașina și a cumpărat accidental un al doilea model – primindu-l la doar o săptămână după primul.

În ciuda pasiunii sale pentru Ferrari-uri, Clapton a avut și câteva întâlniri neplăcute cu poliția în timp ce conducea un Porsche. În 2004, conducând un frumos Porsche 911 Turbo, starul rock a fost prins de poliția franceză mergând cu 215 km/h pe autostradă, ceea ce a dus la suspendarea permisului său de conducere. Apoi, în 2022, în alt Porsche, Clapton, în vârstă de 77 de ani la acea vreme, a fost amendat de poliție pentru că nu a furnizat informații despre identitatea sa când a fost oprit.

Eric Clapton este cunoscut pentru o serie de piese de succes care au definit cariera sa muzicală și au adunat un număr impresionant de fani de-a lungul anilor. Printre cele mai notabile piese se numără:

  1. „Layla” – Această piesă iconică a fost lansată în 1970 de către formația Derek and the Dominos, condusă de Eric Clapton. Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate compoziții ale lui Clapton.
  2. „Tears in Heaven” – Lansată în 1992, această piesă emoționantă a fost inspirată de tragedia personală a lui Clapton, pierderea fiului său într-un accident. A câștigat numeroase premii și a devenit unul dintre cele mai recunoscute cântece ale sale.
  3. „Wonderful Tonight” – Această baladă romantică, lansată în 1977, a devenit un imn al iubirii și al romantismului. Este una dintre cele mai populare și apreciate piese ale lui Clapton.
  4. „Cocaine” – O altă piesă emblematică a lui Clapton, „Cocaine” a fost lansată în 1977 și a devenit un succes internațional imediat. Cu un sunet puternic de chitară și versuri memorabile, aceasta a devenit una dintre cele mai reprezentative piese rock ale anilor ’70.
  5. „Crossroads” – Inițial lansată de către Cream, trupa lui Clapton din anii ’60, „Crossroads” este una dintre piesele care l-au consacrat ca unul dintre cei mai mari chitariști din istorie. Versiunea sa solo a acestei piese a devenit și ea extrem de populară.

Acestea sunt doar câteva dintre piesele de succes ale lui Eric Clapton, dar cariera sa bogată și diversă cuprinde mult mai multe hituri și contribuții remarcabile la industria muzicală.