Erori care au făcut ca bolnavii non-Covid să fie uitați. Explicația medicului

Mai multe studii făcute în Danemarca, Franța și Statele Unite, au demonstrat că mortalitatea intraspitalicească nu a crescut semnificativ, dar a crescut mortalitatea extraspitalicească. 

O explicație în acest sens o are prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției de Cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina. E l a declarat pentru Europa FM că pacienții care nu sufereau de Covid nu mai ajungeau la spital, din cauză că multe spitale în care primeau în trecut tratament s-au ocupat exclusiv de bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, spune medicul, dar și din cauza fricii:

Drept urmare, bolnavii non-Covid nu au mai avut parte de sprijinul medicilor specialiști, lucru valabil și în România.

O presiune infernală

De un an, colectivul spitalului nostru, colectivul spitalului Balș, spitalului Babeș, o parte din colectivul de la Nasta, spitalele din provincie de Covid, lucrează sub o presiune infernală, cumva diferit de modalitatea lor de lucru. (…) Doctorul se ocupa, exclusiv deseori, de supravegherea unui pacient Covid”, a spus medicul.

Gheorghe Andrei Dan spune că, pentru el, ordinul de ministru prin care anumite spitale s-au ocupat doar de bolnavii Covid nu are sens, la fel ca cel prin care medicii sunt absolviți de malpraxis în tratarea celor infectați cu SARS-CoV-2.

Pentru mine, a reprezentat un motiv de nemulțumire la adresa celui care a emis prima dată această  idee că suntem în pandemie și în pandemie nu contează competența, am fost împotriva acestei atitudini încă din luna martie. La ora actuală, a existat un ordin de ministru, care absolvă medicul de malpraxis care se ocupă de un pacient Covid (…).

Ordinul respectiv absolvă, de exemplu, pe un medic chirurg, care se ocupă de un pacient Covid, să fie acuzat de aparținători dacă se întâmplă ceva cu pacientul, că a făcut malpraxis. Vă pun o întrebare retorică: îl absolvă moral și în fața pacientului? Nu, nu-l absolvă, un pacient decedat este o tragedie pentru orice doctor și nu poate fi spălată de o lege. E de discutat cât de necesar era asta și cum s-ar fi evitat acest lucru dacă spitalele împărțeau frățește pacienții Covid și non-Covid”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...