Estul sălbatic. O dronă Pirahna a confruntat un Abrams!

Publicat: 28 feb. 2024, 07:29, de Vasile Bahrim, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Estul sălbatic. O dronă Pirahna a confruntat un Abrams!

Forțele militare ruse au anunțat un eveniment extraordinar, doborârea unui tanc american M1 Abrams pe direcția Avdiivka. Acest tanc, folosit de Forțele Armate ale Ucrainei, a căzut victimă, spun ruşii, unui nou tip de dronă FPV „Piranha”, dezvoltată de Biroul de proiectare Simbirsk.

Drona Piranha se distinge prin frecvențe unice de operare, ceea ce îi conferă o rezistență sporită la măsurile de bruiaj electronic. Această caracteristică ar fi fost decisivă în reușita misiunii de doborâre a tancului Abrams, considerat un simbol al ajutorului militar american acordat ucrainenilor.

În contextul acestui eveniment, expertul militar rus Igor Korotcenko a sugerat expunerea resturilor tancului Abrams în fața… Ambasadei SUA la Moscova.

Potrivit lui Korotcenko, acest gest ar avea „o semnificație psihologică importantă” și ar permite analiza punctelor forte și slabe ale tancului.

Korotcenko a evidențiat că tancurile Abrams, ca orice vehicul blindat, au vulnerabilități, iar Rusia a analizat tehnologia occidentală pentru a identifica aceste slăbiciuni, de aceea noua dronă Pirahna a fost capabilă de un asemenea record.

Deşi Ucraina nu a confirmat deocamdată oficial distrugerea tancului, momentul subliniază importanța tehnologiei pe câmpul de luptă. Drona Piranha și tancul Abrams reprezintă două fațete ale inovației, iar confruntarea lor evidențiază schimbările care au loc chiar acum pe câmpul de luptă.