Eugen Teodorovici: “Ciolacu şi restul din Coaliţie nu ştiu și nu înţeleg ce înseamnă impozitul progresiv”

Eugen Teodorovici, fost ministrul de Finanţe, a comentat în cadrul emisiunii “Puterea cuvântului” apariţia în presă a unor stenograme ale discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei PNL-PSD, referitoare la constrângerile bugetare ce urmeazã a fi implementate de Guvern.

Acesta consideră că Guvernul nu poate implementa impozitarea progresivă, deoarece nu are o bază de date care să conţină toţi contribabili şi câştigurile acestora. Pe de altă parte el susţine că o creştere a impozitului veniturilor angajaţilor din mediul privat ar descuraja munca şi ar afecta sectoare economice care ar trebui dezvoltate. Mai mult, Teodorovici susţine că liderul PSD, Marcel Ciolacu şi aliaţii acestuia din coaliţia PNL-PSD “nu ştiu, nu înţeleg ce este impozitul progresiv”.

“Am văzut şi eu stenogramele şi m-a bufnit râsul, pentru că le ştiu stilul de discuţie al celor care au fost menţionaţi. Din punctul meu de vederea este o manipulare a unor din presă pentru a răstălmăci cu bună ştiinţă a vorbelor spuse acolo. Dacă ne uităm pe spusele fiecărei persoane menţionatã în stenogramă, ne dăm seama că nu au nicio treabă vorbele spuse de acestea cu ce se menţionează în stenogramă. Din punctul meu de vederea lucrurile spuse acolo, chipurile ca fiind nişte stenograme, au fost date în presă doar pentru a îndulci inepţiile declarate acolo de anumiţi politicieni prezenţi la acele discuţii. Pentru că să vi cu o aberaţie din aceastã, să spui că vei supraimpozita veniturile pentru angajaţii din mediul privat, mi se pare o chestiune extrem de deplasată, chiar şi pentru social-democraţi. Domnul Ciolacu şi cu restul din Coaliţie care au fost acolo, merg pe ideea de impozit progresiv. Dar ei nu înţeleg, nu ştiu ce înseamnă acest impozit progresiv. Ei dau tot timpul exemplu alte state precum Rusia şi spun că România este printre puţinele ţări care are o cotă unică de impozitare. Dar nu au cum să-l implementeze astăzi impozitul progresiv pentru că statul nu are o bază de date clară cu toţi contribuabilii pentru a şti cum şi cât câştigă, ca să se poată trece la o discuţie de acest tip. Nu în ultimul rând nu este o chestie corectă, pentru că pot creşte impozitarea foarte mult pentru mediul privat. Ce treabă ai tu stat cu angajatul din mediul privat? Poate un om are două, trei joburi. De ce să faci chestia aceastã, să descurajezi munca? Pe de o parte, le dai unora din sistemul privat facilităţi. Exemplu e sectorul IT. Acum vrei să le iei din venituri… Nu văd care e logica. Se aude că vor să omoare şi aceste facilităţi, pentru că o minte <> de acolo, de la masă, spunea în trecut că nu mai trebuie să existe diferenţe de impozitare între sectoarele din economie, ci toată lumea să fie impozitată la fel. Ceea ce este o aberaţie! Orice stat din lumea aceastã, dacă consideră că un anumit sector al economiei trebuie încurajat, cum e sectorul IT, cum ar trebuie să fie sectorul agricol sau Horeca, poate să încurajeze un anumit sector, prin acordarea unor facilităţi decise pe baza unor analize luate de oameni isteţi. Dar România nu are un program economic pe termen lung sau mediu. România nu este guvernată, este doar administrată de genul <>. Guvernarea nu se face în felul acesta. Guvernarea înseamnă altceva! Inseamnă să recuperezi decalaje, să ai viziune şi o politică clară şi coerentă pe care lumea să o înţeleagă, să ai o dezbatere publicã logică şi de bun simţ cu oameni cărora vrei să le rezolvi o problem sau alta”.

Tot în cadrul emisiunii “Puterea cuvântului” realizată de Puterea TV, fostul demnitar a făcut o serie de dezvăluiri cutremurătoare la interesele care au făcut ca pensiile speciale să nu fie impozitate, ori la opoziţia unor grupuri de interese din politică care au deturnat de la scopul initial structura naţională de achiziţii publice – instituţie care ar fi adus economii de peste 28% la bugetul public ca urmare a contractelor publice pe care statul le încheia cu diverşi operatori economici.

Pentru a afla declaraţiile bombă făcute în exclusivitate de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici la emisiunea realizată de cotidianul Puterea, vă invităm să vizionaţi întregul interviu astăzi după orele 19.30.

2 COMENTARII

  1. Eugen ai dreptate sau nu , tu esti membru al Partidului Smecherilor Destepti sau al Partidului Social Democrat
    Esti Citu 2 ? Faci opozitie in propriul partid ? De ce nu incerci cu Elodia si Wolfy sa infiintati Partidul Tinutului Smecheresc ?
    Are balta peste si plaja nisip !!! Finantare aveti , fraieri sa va aleaga aveti …. Da o pe fata Bro ca am iesit din pre – alichire UE .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...