Europarlamentar: „Avem nevoie de vagoane de tren, camioane și vapoare. Am primit doar vorbe goale de la CE”

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, atrage atenția că statele UE trebuie să se asigure că rămânerea necontrolată a cerealelor din Ucraina în UE nu pune presiune pe fermierii din țările membre, care se văd nevoiți deja să-și vândă producția la prețuri mult sub cele de cost.

România trebuie sprijinită pentru a asigura tranzitul mărfii ucrainene, are nevoie de vagoane de tren, camioane, vapoare, spune politicianul. Din păcate, n-a primit nimic de la CE din tot ceea ce a cerut, doar „vorbe goale”, atrage atenția Daniel Buda.

“Securitatea alimentară la nivel mondial este în pericol, iar războiul din Ucraina a pus pe masă o altă problemă spinoasă: transportul cerealelor.

Citește și Oficial MADR: Au fost presiuni politice de la ONU, UE și SUA să tranzităm marfa din Ucraina cu un minimum de birocrație

În același timp, trebuie să ne asigurăm că cerealele sunt tranzitate către destinațiile finale. Rămânerea necontrolată a acestora în interiorul UE este de natură să creeze presiune asupra fermierilor europeni care se văd deja puși în situația de a-și vinde producția mult sub prețurile de cost. România înțelege importanța tranzitului de cereale și face eforturi majore în acest sens, au crescut capacitățile de tranzit, a simplificat procedurile, a creat culoare speciale și a deschis noi puncte de frontieră, aceste eforturi trebuie, însă, făcute împreună cu ajutorul altor țări și cu sprijin direct de la CE, este nevoie de mai multe vagoane de tren, camioane și bineînțeles de vapoare.

Doamna Comisar, toate aceste lucruri le-am cerut, dar deocamdată nu am primit nimic, cu alte cuvinte este nevoie de acțiuni concrete și nu de vorbe goale sau de simpatii sterile, problemele globale au nevoie de măsuri globale, iar combaterea foametei la nivel mondial trebuie să fie obiectivul nostru major în viitor”, s-a adresat Daniel Buda autorităților europene într-o intervenție la CE.

Așa cum se știe, cerealele din Ucraina tranzitează România fără să fie controlate, țara noastră conformându-se astfel deciziilor luate de Bruxelles.

Uniunea Europeană a decis să liberalizeze transportul rutier pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat, săptămâna trecută, comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. Măsura ar urma să asigure buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, care au fost afectate de conflictul din țara vecină, a precizat comisarul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...