Eurostat: Prețul pâinii, cel mai mare din istoria Europei

Pâinea nu a fost niciodată atât de scumpă în Europa, a arătat, luni, oficiul european de statistică Eurostat.

Prețul pâinii a a depășit inflația generală. În luna august, pâinea era, în medie, cu 18% mai scumpă comparativ cu anul trecut. Inflația globală în Europa s-a ridicat la 10% în luna august.

În Belgia, prețul a crescut cu 13%, în Franța, sub 10%, dar cel mai mult s-a mărit în Ungaria: peste 60%.

Pentru a explica acest fenomen, Eurostat ia în calcul invazia Rusiei în Ucraina, care a afectat piața mondială a cerealelor, a grâului, petrolului și a îngrășămintelor chimice, provocând o explozie a prețurilor acestor produse.

Va crește semnificativ până la iarnă

”Ceea ce pot să vă spun este că prețul pâinii va crește semnificativ până în iarnă. Cred că niciun agent economic nu își mai permite să nu modifice prețurile la majorările de costuri actuale, când energia electrică a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a explicat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta vorbește despre ”cel mai mare preț înregistrat în luna agusut din istorie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...