„Evenimentul România-NATO, 20 de ani”, organizare cu scandal. Presa a fost ținută departe de Iohannis

Publicat: 10 apr. 2024, 10:40, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
„Evenimentul România-NATO, 20 de ani”, organizare cu scandal. Presa a fost ținută departe de Iohannis

Ministerul Apărării Naţionale a organizat miercuri evenimentul „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, care marchează cele două decenii de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică.

Evenimentul “România – NATO, 20 de ani” a avut loc într-un mod care a pus presa pe gânduri. Jurnaliștii acreditați la eveniment nu au avut acces în sala în care s-au desfășurat ceremoniile, decât după numeroase insistențe. Inițial li s-a propus să urmărească discursurile oficiale dintr-o sală alăturată, la TVR. Ulterior s-a permis accesul câtorva jurnaliști în sala oficială a Cercului Militar Național, cu condiția să intre înaintea oficialilor și să rămână acolo până după plecarea președintelui Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu și președintele Nicolae Ciucă au avut o atitudine diametral diferită de a organizatorilor. Ei s-au întreținut amical cu jurnaliștii aflați la intrarea în CCA, până la sosirea președintelui Klaus Iohannis.

În discursul său, președintele Iohannis a reiterat importanța apartenenței României la NATO. El a reafirmat și sprijinul și susținerea pe care țara noastră le acordă Republicii Moldova și Ucrainei pentru integrarea în Alianță.

În finalul alocuțiunii sale a adresat felicitări tuturor celor care, prin activitatea lor, au făcut posibilă aderarea României la NATO.

„O democrație puternică are nevoia de o armată puternică. O armată puternică, care poate să-și apere cetățenii este o garanție a democrației. Acum ne aflăm într-un moment în care avem nevoie de o Alianță puternică!”, a arătat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în discursul său.

„Aderarea la NATO a însemnat revenirea României la valorile democrației occidentale. Acest proiect de țară a adus cetățenilor cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

„Aveam 19 ani când România a aderat la NATO. Pentru generațiile tinere a reprezentat un semnal că țara noastră s-a desprins ireversibil de comunism. Din păcate, cu timpul, acest sentiment s-a diminuat. Trebuie să reamintim clar și răspicat că primejdia vine de la Răsărit!”, a spus Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

În numele Armatei Române, alocuțiunile au fost ținute de către doi veterani ai teatrelor de operații. Lt. Col. Raluca Popescu, comandant al Batalionului 34 Infanterie, a subliniat că ”noi, militarii, suntem pe deplini conștienți de sacra misiune de a ne face datoria așa cum se cuvine, alături de partenerii noștri din NATO”.

Lt. Col Laurențiu Șerban a evocat momente din pregătirea sa în structurile NATO, apoi despre participarea sa în teatrele de operații. „Când am fost rănit în Afganistan, am simțit, pe propria-mi piele, că sloganul „Toți pentru unul și unul pentru toți” nu este doar o vorbă!”

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea unei expoziții aniversare dedicate împlinirii a20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO.