Examenul Auto – Sfaturi practice pentru viitorii șoferi. Ce să nu faci la început de drum

Publicat: 15 ian. 2023, 11:30, de Florentin Lucaniuc, în LIFESTYLE , ? cititori
Examenul Auto - Sfaturi practice pentru viitorii șoferi. Ce să nu faci la început de drum

Permisul de conducere reprezintă un examen important pentru mulți tineri, dar nu numai, fiindcă există destule persoane care se hotărăsc să facă acest pas mult mai târziu în viață. Însă, toți trebuie să țînă cont de câteva reguli de bază.

  1. Cursurile teoretice. Deși o vorbă din bătrâni spune că „practica ne omoară”, teoria în arta șofatului nu trebuie sărită.

Iar mulți viitori șoferi au impresia că totul constă în manevrarea automobilului Nu ești singur pe stradă, ba din contra, și modul în care trebuie să interacționezi cu ceilalți participanți la trafic se învață în cursurile teoretice.

  1. Cât mai multă răbdare. Nimeni nu s-a născut învățat, nimeni nu reține totul peste noapte. Așa că, e nevoie de foarte multă răbdare.

Nu te aștepta să înveți peste noapte. Sunt persoane care învață foarte repede, făcând că totul să pară foarte ușor. Majoritatea însă nu învață foarte repede. Dacă ai un coleg care evoluează foarte bine, acesta este excepția. Majoritatea întâmpina dificultăți având în vedere că se învață lucruri noi.

  1. Nu aștepta să ți se explice totul. Pune întrebări! Instructorului îi pot scapă multe aspecte. Acumulează tot ce poți din experiență instructorului. Nu contează că e instructor de 2 ani sau de 20 de ani. Cu siguranță are multă experiență din care tu poți învăța.
  2. Atitudine. Dacă vezi că eziți în anumite aspecte, practică mai mult / studiază mai mult. Nu ignora aspectele care ți-au ieșit bine din prima. Dacă ai făcut o dată bine, nu înseamnă că stăpâneșți suficient de bine.
  1. Învață privind sau „fură meseria”. De fiecare dată când ai ocazia, analizează evoluția colegilor. Este mult mai ușor să vezi greșelile din exterior. Când ești în poligon și aștepți să-ți vină rândul, nu căsca gura la peisaj. Ești la școală, învață! Vezi ce greșesc ceilalți și de ce o fac.
  1. Nu contează cât de bun ești la școală. La școală este un mediu controlat, unde instructorul este în preajma și te poate scoate din încurcătură. Dacă ajungi la concluzia că școala nu-i de tine și că este e prea ușoară, nu o trata cu nepăsare. Te va costa mai târziu. Dacă traseele ți se par plictisitoare, cere instructorului să te ducă pe unele mai dificile. Dacă întrebările la cursuri ți se par prea simple, pune-i profesorului întrebări mai dificile și situații mai complexe.
  1. Teme. Probabil că este angoasa fiecărui elev, însă, ca elev al școlii auto nu scapi de făcutul temelor. Cu siguranță că ți-au scăpat multe aspecte din ce ți s-a explicat la școală. Poți relua acasă cele învățate la școală. Poți studia din alte surse, se pot ivi întrebări noi pe care i le poți adresa instructorului. Notează-ți întrebările și ia notițele după ține. Instructorul va aprecia cu siguranță interesul tău și își va da interesul mai mult.
  1. Lipsa de timp. De cele mai multe ori, timpul alocat orelor teoretice/practice este prea scurt, și ajungi în ultimele 2-3 ședințe cu multe semne de întrebare. Încearcă să scoți maximul din fiecare zi de școală.
  1. Nu ignora anumite lucruri doar pentru că nu le vezi importanța. Nu este inclus nimic în curs doar de dragul de a fi ceva acolo. Dacă nu vezi acum importanța, cu siguranță ai să o vezi mai târziu.
  1. Nu ignora anumite lucruri în ideea că cineva te va învața după ce termini școala. Poate că nu vei mai avea ocazia să înveți acele lucruri.
  1. Ai luat examenul, dar nu ești pilot de curse. Dacă încerci să le demonstrezi participanților la trafic în același mod în care vor să-ți demonstreze ei ție, atunci sigur nu te ridici peste nivelul lor. Lasă-i pe ei să se grăbească și să te înjure.
  1. Dacă ai mai condus înainte de școală, sau dacă ai cunoștințe teoretice, nu încerca să le arăți colegilor cât de bun eșți tu. Lucrul ăsta te va pune într-o postura proastă. Nimeni nu va aprecia intervențiile tale, ba din contra. Dacă tot ai o oarecare experiență, încearcă să o compari cu ce înveți și să extragi ce e mai bun din ea.
  1. Fii determinat. Dacă nu eșți determinat să faci școală bine asta nu înseamnă că nu ai să treci examenul. Este foarte probabil să-l treci, dar nu examenul te face șofer.