EXCLUSIV Când se acordă banii de rechizite pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei

Aproximativ 200.000 de de elevi săraci din întreaga țară așteaptă, de mai bine de două luni, să primească de la stat 500 de lei pentru a-și putea cumpăra rechizite ori haine, conform legii. Din păcate, mai au de așteptat: nu se știe la nivel guvernamental când se vor da banii și, conform surselor Puterea.ro, nu se va întâmpla prea curând. Se poate avansa totuși un termen.

O Ordonanța de Urgență din 2020 stabilea ca familiile sărace să primească, pentru rechizitele sau hainele copiilor, tichetele educaționale anuale de 500 de lei. Beneficiarii sunt „familiile al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”.

Bun pe hârtie, proiectul a întâmpinat dificultăți în realitate: pentru anul școlar trecut, banii au fost virați abia în aprilie 2022. Pentru acest an, există câțiva norocoși, care au primit, și mulți alții, care mai au de așteptat.

Norocoșii sistemului

În septembrie, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunța că peste 98.000 de beneficiari care au deja cardurile pentru tichetele educaționale din programul „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, primesc banii.

Cei care se califică pentru ajutor anul acesta vor primi în octombrie cardurile, urmând ca în noiembrie să fie virați și banii.

În total, în anul școlar 2022-2023 sunt prinși în program peste 300.000 de copii din medii defavorizate, anunța ministrul Marcel Boloș, costul programului fiind de peste 150 de milioane de lei.

„Cardurile pentru beneficiarii deveniţi eligibili începând din acest an şcolar vor fi emise şi distribuite în cursul lunii octombrie, urmând ca ajutoarele să fie virate în prima parte a lunii noiembrie”, potrivit comunicatului.

Ghinioniștii sistemului

Aproape de jumătatea lunii noiembrie, ghinion: nu se știe când vor beneficia cei 200.000 de elevi neplătiți de fondurile pentru rechizite.

Puterea.ro a întrebat purtătorul de cuvânt al Guvernului care ar fi perspectiva pentru ei, când ar urma să să primească banii?

„Anul școlar este în curs, n-o să spun neapărat că abia a început, pentru că e deja în derulare de o bucată bună de timp, dar el va fi implementat în continuare până când toți copiii își vor fi primit sumele necesare și produsele necesare pentru a putea merge în condiții cât mai bune la școală.

O să-i rog pe colegii de la Ministerul Educației să vă dea mai multe detalii legate de stadiul implementării acestui program și dinamica pe care o au în vedere pentru a-l finaliza cu bine”, ne-a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Surse ministeriale au declarat pentru Puterea.ro că șansele ca banii să fie virați luna aceasta sunt minime iar un termen realist ar fi mai degrabă prima jumătate a lunii viitoare.

Cine beneficiază de tichetele pentru rechizite

– copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

– elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Stimulentul educațional se acordă la cererea unuia dintre părinții elevului. Aceasta trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

Dacă în anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați a fost de 122 milioane de lei (pentru 245.000 de beneficiari), în noul an școlar el a fost suplimentat la peste 150 de milioane de lei.

Citește și Se distribuie tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite. Ce este interzis

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...

Află care este schimbarea Revolut pentru românii din Anglia!

Revolut, îndrăgita platformă de servicii financiare, a introdus o actualizare importantă destinată românilor rezidenți în Regatul Unit. Astfel, de la 28 martie 2024, aceștia vor...