Se distribuie tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite. Ce este interzis

O nouă serie de tichete educaționale de 500 lei a început să se distribuie, în prima săptămână din decembrie, așa cum promiseseră autoritățile. Cardul este primit de părinții elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții și poate fi folosit pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală, în niciun caz alimente.

Ministrul Investițiilor și Poiectelor Europene, Marcel Boloș, anunțase spre finele lunii noiembrie că aproximativ 190.000 de copii vor primi voucherele educaţionale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie. Alți 160.000 de copii au primt deja banii anterior, în timp ce pentru circa 55.000 de elevi alocarea ar urma să aibă loc până în februarie 2023.

Părinții confirmă primirea cardului pentru tichetele educaționale

Mai mulți părinți din București, dar și din orașe din țară confirmă faptul că au primit cardurile pentru tichetele educaționale de 500 de lei pe grupurile de Facebook pe teme legate de școală și alocarea burselor pentru elevi.

‘’Confirm card educational (500 ron). Bucuresti, sect 5 , scoala 135, ridicat azi (n.red- marți, 5 decembrie’’, scria un părinte din Capitală.

Trebuie remarcat, însă, faptul că există și destui părinți care nu știu cum se folosește cardul. Teoretic, el este deja activ în momentul în care ajunge la beneficiar, cu condiția să și existe bani în cont, ceea ce se întâmplă în general cam la vreo săptămâna de la momentul primirii tichetului, după cum susțin mulți dintre cei care au intrat în posesia lui.

Cardurile permit atât plăți cu PIN, prin inserarea cardului în terminalul POS și introducerea codului personal de identificare (PIN), cât și plați contactless prin apropierea cardului de terminalul POS.

Activarea cardului pentru tichetele educaționale de 500 lei  

Cardul pentru tichete sociale sprijin educațional se activează cu ocazia primei tranzacții, utilizând codul PIN-ul furnizat de emitent.

Este posibil ca unii dintre emitenți să expedieze cardurile gata activate. În aceasta situație cardurile nu necesită activare, potrivit informațiilor comunicate de autorități. Dacă totuși cardul nu se activează sau aveți alte probleme, puteți suna la firma care l-a emis, iar un operator vă va ajuta să rezolvați situația.

Cât despre codul PIN necesar validării tranzacțiilor, acesta este furnizat în plic separat, împreună cu cardul pentru tichete sociale sprijin educațional și trebuie păstrat secret.

Ce puteți cumpăra cu tichetele educaționale de 500 lei  

Cardurile vor putea fi utilizate exclusiv în magazine/ unități afiliate, de emitentul cardului, care comercializează materiale școlare – rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței

Utilizarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional de 500 lei pentru achiziționarea altor produse, decât cele menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.

Card-urile sunt emise de emitenți autorizați de bilete de valoare: Edenred, Sodexo sau UP Romania

Cine beneficiază de ajutorul de 500 lei pentru rechizite

Iată și cine poate să primescă tichetele educaționale de 500 lei pentru rechizite:

– copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei)

– elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Ajutorul de 500 se acordă la cererea unuia dintre părinții elevului. Aceasta trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

Dacă în anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați a fost de 122 milioane de lei (pentru 245.000 de beneficiari), în noul an școlar 2022-2023 el a fost suplimentat la peste 150 de milioane de lei. Sprijinul se acordă prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Citește și Tichete educaționale 500 lei – Cum se face prima tranzacție și în ce magazine

20 COMENTARII

  1. bună seara și mii de scz pt deranj la noi în București sector 5 la școala gimnazială Nr 103 pe str Vigoniei nu ne-a venit deloc acest card pt rechizite școlare și îmbrăcăminte am doi copii la. această unitate de învățământ școlar și noi am depus dosarul pt acest card și anul trecut și anul acesta în septembrie când am făcut dosarul pt bursele sociale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...