EXCLUSIV Cât estimează Banca Națională a României nivelul inflației în această vară

Publicat: 18 apr. 2022, 08:00, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
EXCLUSIV Cât estimează Banca Națională a României nivelul inflației în această vară

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României a vorbit, în exclusivitate pentru Puterea.ro, despre evoluția inflației, dar și despre faptul că România are industria alimentară la pământ.

Banca Națională a României (BNR) a estimat, încă din ianuarie, că în luna aprilie, inflația va ajunge la două cifre. Previziunea BNR s-a adeverit, din păcate mai devreme, astfel încât, rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

“Când BNR a făcut acele previziuni, ne-am referit folosind datele la zi, or de atunci până azi s-au întâmplat atâtea, dacă ne uităm la războiul care are loc la granițele României, între două țări care erau partenere economice ale țării noastre”, a declarat, pentru Puterea.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Reprezentantul băncii centrale a continuat, spunând că, din cauza războiului, este foarte greu pentru economiști să mai facă o estimare corectă a ratei inflației. S-a temut să dea cifre, totuși. L-am întrebat dacă va ajunge la 25%. A răspuns aproape instant: “Sub nicio formă nu va ajunge la acest nivel, de 25%, va fi mai mică, în ciuda războiului și a scumpirilor de alimente și ale energiei. Cert este că se va menține din două cifre tot anul”, a declarat Adrian Vasilescu.

Potrivit oficialului BNR, avem parte de o inflație “grăbită”, parte a inflației globale. “Trebuie să înțelegem lucrurile în esența lor. E vreme de război la granițe între două țări mari producătoare de cereale. Dacă ne uităm la pâine, deja a înregistrat o creștere a prețului de două cifre. Nu mai vorbin de ulei. Nu este normal să se întâmple așa, având în vedere că suntem mari producători agricoli, dar degeaba, având în vedere că industria alimentară este distrusă. Avem agricultură, dar nu avem industrie alimentară și suntem nevoiți să importăm foarte mult”, a conchis Adrian Vasilescu.

Cristian Popa: Când vorbim de inflaţie, problemele vin de pe partea ofertei

Liberalismul economic şi rezolvarea problemelor din lanţurile de producţie şi din pieţele de energie sunt necesare, pentru a lupta mai eficient cu inflaţia, este de părere Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

„Poate mai mult ca oricând, cred că este nevoie de liberalismul economic, pe reformă pe partea ofertei. Vedeţi şi dumneavoastră că problemele, când vorbim de inflaţie, vin mai degrabă de pe partea ofertei. Am avut şocuri în piaţa electricităţii, gazelor, combustibililor. Acum avem şocuri din zona cerealelor, problemele din lanţul de producţie. Autoreglementarea posesorilor de capital, a acţionarilor şi a pieţelor capital cred că sunt într-o poziţie mai bună să analizeze atât costurile, cât şi beneficiile. Cred că această metodă este preferabilă măsurilor impuse de legiuitor şi reglementatori care ar putea fi, ipotetic vorbind, prea zeloşi uneori… Cu inflaţia la maxime de decenii cam peste tot în lume, aş face o mică paralelă cu anii ’70. Paul Volcker s-a luptat cu inflaţia, însă politicile lui au fost susţinute şi de politicile lui Reagan şi Thatcher, adică politici liberale. Am văzut ieri o opinie a lui Lucian Croitoru care spunea aşa: ‘Liberalismul crescând a permis operaţiuni ferme, dar necesare, pentru readucerea inflaţiei la niveluri stabile şi joase’. Se referă la anii ’70… Dacă mai vedem acest liberalism sau nu, eu cred că nu, şi asta nu ne ajută, pentru că avem nevoie ca partea de ofertă să-şi facă treaba. Avem nevoie de rezolvarea lanţurilor de producţie, de rezolvarea problemelor din pieţele de energie pentru a lupta mai eficient cu inflaţia”, a explicat Cristian Popa.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele